Followers

cerita balik kg

Monday, December 21, 2009

Sabtu lepas mama n hana balik kg.. balik berdua jek.. nasib baik kg dekat.. lately ni papa hana bz jek memanjang, asalkan dia izinkan mama n hana balik kg dah cukup bagos la kan.. haha.. kat kg, tokmak , tokbah, mak long, kak fara n kak wawa dh menunggu nak main dgn hana.. mak long lg la geram sbb jarang2 jumpa hana.. setiap kali balik hana dah makin besar.. kali ni balik hana dah becuk.. mcm mak nenek.. bila dia d interview, semua benda keluar dr mulut dia.. cite doc enjek mama pon keluar.. amboii.. bkn dia ke yg kena enjek.. mama pulak.. sampaikan cite katak depan umah pon dia cite.. hana.. hana...

Mama tak berapa sihat sebenarnya, asyik pening, dmm + tonsil mama bengkak lg.. selagi tak operate selagi tu la tonsil mama ni akan selalu bengkak.. asal termkn yg pedas, yg berminyak, yg terlalu manis terus la dia buat hal...paling tak thn, bila tekak bengkak, bdn akan jadik seram sejuk... Nasib baik ramai yg melayan hana.. Paling lawak bila tok mak pg bukak video kawin mama n papa... Hana kusyuk gilerrrr tgk... Bila diorg tanya mana hana, nape hana takde?? berlinang air mata dia..sebak!!.. konon2 mcm dia kena tinggal la mase tu...lastnya masuk bilik dptkan mama..... terus nangis... hahaha........ ramai yek yg sakat hana!!

Mlm tu hana tak dpt tdo.. asyik nak papa jek.. yelaa anak papakan.. selalu papa yg manjakan.. papa yg tdokan.. semua papa la kan.. mama kan garang.. sket2 nak bertukar hijau.. huhu.. pkl 3 pagi call papa dia.. papa balik la, hana nak mkn mee?? hah?? nak mee?? biar betol hana ni!!..
Golek punyer golek akhirnya tertdo jugak dia.. cian hana... mcmane ni, mama n papa nak tinggalkan hana 4 hr pg bandung.. mau melalak bdk debab ni!! tak pon mama yg melalak..

Tghari tu abis program belia 4B, papa balik kg jumpa hana... ermmm suke la hana.. mcm sethn tak jumpa, bak kate mak long... papa dia dh balik tak hingin la dia nak kwn dia kite.. terus jadik poyoo.. berkepit jek la dgn papa.. hana oh hana..........

Hutang... oh hutang..

Wednesday, December 16, 2009

Mane ada org idop takde hutang ek..
Tp ada satu hutang ni amat membebankan otak aku.. hehe..
Bkn apa, duit dah lama "ranap" tp hutang masih kena byr tiap bulan sampai skrg..
Hutang tu, tak lain tak bukan hutang PTPTN yg hempeh tu.. hehe...
Azam tahun baru nak buat full settlement utk semua hutang PTPTN tu....
Puas aku pk, mungkin ni jln yg paling baik kot..
Sakit ati sekali jek, pastu tak yah pk lg..
Abis la saving aku.. uwaaaaaa...... byk lg tuuuu balance dia..
Tp takpe la, lepas tu dah lega dah..Dah tak yah pk..
Semlm dah isi form full settlement dan fax ke PTPTN..
Diaorg akan bg feed-back dlm ms 14hr, utk pengiraan semula dgn kadar 1% interest..
Ya Allah permudahkan segala urusanku.. Amin!!

bila hana masuk kebun...

Tuesday, December 1, 2009

Bdk kecik ni tak penah pg kebun, seronok betol dia, dpt main kotor2, mama pon tak marah.. mama bagi chance kat hana main puas2.. hehe.. baik betol mama hana kan!! selalu garang!! ekeke..


Tgk la terpancar kebahagian di muka hana.. haha.. seronok ek hana picnic kat kebun.. haha..


Kite minum dulu... huhu..


Alamak romantisnyeee tok mak & tok bah hana..








Geram pulak tgk hana buat muke gni.. eleh eleh manja konon..











Raya Haji

Mengediks betol dpt raya kat muo.. Hehe.. Meriah betol sbb ada kenduri doa selamat utk anak buah aku nak further study kat Cape Town.. ( Ermm abg, nanti acu suro cuman kumpul duit pg jln2 kat sana ek.. huhu.. erm papa, flight ticket tak mahal pon 5k jek seorg.. muahaha.. ** geget jari** )


Ni la anak buah aku.. ensem tak?? acu jwpkan la.. ensemnyeeeee... hehe..


Sila bezakan umor cucu ke 2, dgn cucu ke 20.. haha.. ( erm *gulp* 20 org, byknyeee ) haha..



Anak buah + akak2 ku.. hehe...




Kakak2 ku..




Erm pak luqman & anaknya yg buat kes patahkan lipstik mak andak pastu kunci pintu bilik, akhirnya dia melalak sbb dah terkunci dlm bilik dan tak geti nak keluar.. Aku dah bertukar hijau sambil pegang hanger nak sebat dia.. Nasib baik papa cepat selamatkan dia, masuk toilet bersihkan lipstik kat mulut + gg.. Abis tiles + bed sheet penuh dgn lipstik... rugi tak amik gambar muka dia ms tu dah mcm antu jepun, lgpon mama dah angin satu bdn ms tu, mana ada ms nak capai camera, capai hanger laju jek.. haha... sambil nangis hana ckp " ampun mama, pas ni hana tak nak main owang punyer barang lagi, dose!! " nasib baik ko patahkan lipstik silkygirl kalau mac, nangis mak ndak ko tau!!! haha..

Si comel berPOSING

Dah lama tak meng"update" blog.. dah byk sawang n taik cicak dah kat cni.. hehe..
Sejak akhir2 ni mls nak menaip.. koorg layan la gambar si kecik ni berposing ms raya haji hr tu.. tq 2 "abg baby" kata hana sbb ambik gambar hana.. ( bby, ko jgn nak perasan wokey, bkn abg bby tp uncle bby.. hehe.. )





















soto... ohh soto...

Friday, November 13, 2009

Huhuhu.. dh lama tak update blog.. dah berabuk dah blog aku...

Hr tu aku n pak luqman pg tgk wayang cite pisau cukur.. boleh tahan la cite ni.. suke la kat fazura.. gedikss dia menjadik.. huhu..

Balik jek keje, sempat lg aku pg melepak dgn ofismate perkena soto.. Pehh.. sedap tak ingat tp pedas giler babeng sampai berasap telinga aku.. dlm hati dah berkata.. confirm tonsil aku bengkak balik ni.. huhu... balik umah.. siap2 nak pg tgk wayang.. mlm tu, bdn dah rase lain mcm.. seram sejuk... mood pon dh kurang.... tp lynkan jek la pak luqman yg dlm mood nak berdating tu.. haha...

Esk pagi bgn tdo.. bila menelan air liur dah rase sakit gilerr.. aku gagahkan jugak kaki ke ofis pagi tu lgpon byk keje tak siap.. tp dlm otak dh setting.. esk nak MC...

Dah 5 hr tonsil aku membengkak dgn jayanya... nak mkn nasi pon sakit.. balik2 mkn roti.. adussss... aku rindu okey nak mkn nasi putih lauk asam pedas ikan merah.. pehhh pehh pehh.. ( sila jgn berangan lebih yek!! sila baikkan tekak anda dulu!! )

Doc ckp tonsil mama dah jadik ulser.. patot la semlm ms berus gg, ada darah.. aku ingatkan gusi aku yg berdarah.. rupanya tonsil mama yg berdarah... uwaaa takut!!! so harap2 segala mcm ubat yg mkn ni akan kecutkan tonsil aku... uwaa... aku tak nak operation buang tonsil wokey.. ngeri!!! tp kan kan kan.. dah bape hr tak mkn ns nape aku tak kurus ah?? sape nak jwp ni.. haha...

KFC

Wednesday, November 11, 2009

Betol la kata mak aku..
Dengan bdk kecik tak boleh bohong..
Al kisahnya ptg semlm..
Balik keje, terus ambil hana.. ingat nak singgah KFC..
Aku pon ckp kat hana..

"Hana nak kfc tak?? mama lapar la..." tanya aku..
"Erm.. tak nak la ramai org.. " jwp hana..
Eh, ramai org??..konpius aku!! Padahal belum sampai KFC lg pon..
Mana dia tau ramai org.. Depan umah mama lg ni...

Kih kih kih.. br aku teringat...
Last week hana mintak kfc..
Bkn aku tak nak belikan tp ms tu br lepas mkn ns..
Nanti bkn dia mkn pon cuma nak toys jek.. membazir pulak..
Tu yg aku bohong.. tak yah la hana, KFC ramai org.. mls mama nak Q..

Toi Toi Toi... amik kau..
Sape suroh bohong, bdk2 ni dia ingat tau apa yg kite ckp..

Sama la kisah mcm si penjual ais krim yg naik moto.. jual ais krim yg dlm kon 50 sen tu
Yang jual tu kadang2 bkn org melayu, bangla la.. myanmar la.. cina la..
Aku penah nampak dia kencing kat tepi semak pastu terus jual balik ais krim..
Terus kembang tekak aku..
Dulu penah beli la walaupon tak selalu..
Tp skrg kalau hana mintak pon, aku tak beli..
Aku ckp "eee yekkk.. dirty..
Al kisahnya bila dia nampak anak neighbour aku beli ais krim tu..
Dia terus ckp... "eee yekkk dirty kan mama"...
"Tak boleh mamam kan mama, nanti skt perut" kata hana...
Nasib baik org jual ais krim tu tak dengar... kalau tak abis aku.. haha...

Ermmm teringat pulak kisah aku mase kecik2 dulu..
Dulu mak aku pn tipu aku gak, ermmm jgn main kat luo tau..
Org tu tangkap bdk tuuuuu.. masuk dlm tong dia, kat belakang moto tu...
Hahahaha.. tak baik la mak aku, kalau tak nak belikan aku ais krim jgn la ckp org tu tangkap budak.. dah la aku takut... hahahahahahaha.. ( dh mcm org gila gelak sesorg ni )
Mak oh mak... rindu la.. walaupon last week br jumpa...

Pakai baju sambil belajar..

Tuesday, November 10, 2009



Tip ni mama ambil dr web.. Just nak share dgn kwn2...


Anda boleh mengajar anak anda tentang warna dan konsep matematik ketika memakaikannya baju.

Minta anak anda pilih baju yang hendak dipakainya pada hari itu.

Sambil itu, tanya: Apa warna baju Hana? Ya, pink. Cuba tunjuk, apa lagi yang pink dalam bilik ini?

Apabila anak menghampiri umur tiga tahun, ajarkan juga paten pada baju mereka - seperti belang, warna, bentuk atau gambar: Wah! Baju Hana ada belang merah dan kuning. Atau, Baju ni ada gambar hati lah, baaanyak! Mari kita kira!

Selamat mencuba... ( Almaklum la hana belum kenal warna sgt.. asyik konpius jek..) hehe..

Coloteh hana

Celoteh kali ni papa yg ceritakan kat mama..Sbb mamakan keje..
Lunch tym semlm papa pg umah mak tok hana.. huhu..
Nak tgk mama dia msk apa la tu.. la la la la... ada ke labu msk lemak pa?? haha..
Kalau mama yg msk dia ON.. Kalau bibik, tak berapa nak on la.. hehe.. memilih ek.. huhu..
Kebetulan ada Mak Endon + cucu dia kat rumah mama..
Hana pon excited jerit2 panggil papa dia..Ingatkan apa la..
Rupanya cuma nak ckp..

"Papa ngok, Hana isap susu mcm baby.. " kata hana...( sambil baring2 sebelah baby )
"A'ah la... tp hana baby becar... " jwp papa...
"Ohhh hana baby becar ek?? .... " tanya hana...
" Tau takpe!! ".. tambah papa...
" Ohhh tau takpe !! " kata hana mengajuk ckp papa dia.. hahaha...

Hobi terbaru hana.. ajuk ckp org.. tu yg tak boleh panggil laki aku " syng ".. kang dia pon sibuk panggil papa dia "syng".. hahaha..

Hana "Baby" lg..

Monday, November 9, 2009

Makin besar cik kak ni.. Makin becuk.. Makin comel.. Makin byk songel.. hehe..
Hari2 ada jek telatah baru dia yg mencuit hati mama n papa..
Weekend hari tu, lepas mandikan hana..
Mama rase mcm nak terBE**K.. huhu..
Mama pon cepat2 la pakaikan dia pampers..
Pastu mama pesan kat dia..Hana pakai baju sendiri tau..
Mama nak yak..Hana pon angguk2.. tanda paham..

Tp mama tak terus pg toilet, mama dok perhatikan gelagat hana dr tepi pintu..
(Sebenarnya mama mmg tak penah train dia pakai baju sendiri pn, biasenya mama yg pakaikan, sbb nak cepat ) hahaha......

Hana pon capai seluar baju tdo dia dan cuba sarung...
Dia sarung sebelah kaki, dan seblh lg satu...siap ada bunyik.. iskkk iskk.. ( susah agaknya nak pakai!! ) tp PASS.. walaupon senget benget.. haha.. mama bagi markah 75% lulus.. hehe..

Dia pon capai baju tdo lengan panjang dia... dan sarungkan ke leher - Pass..
Bab nak masukkan tangan.. tak boleh2.. mungkin sbb long sleeve kot, payah sket!!
Yang lawak dia sempat mengomel..
"mama ni.. mane hana pandai pakai baju sendiri.. hana kan baby lagi.. "hahaha..
sakit perut aku gelak...
Dia cuba lg.. tapi gagal..Akhir... jeng jeng jeng.. apa lg..
Melalak la cik kak tu sambil MENJERIT!!... Mama hana tak pandai.... hana kecik lg..
Ala la la .. syahdunya hati mama..Syahdu tapi mama gelak2kan hana....
Hana oh hana........... ilang rase nak terbe**k..

Medan Part 3 ( Celebrate besday mama )

Thursday, November 5, 2009

Hana nanyikan mama lagu hapy besday.. huhuhu... tq hana.. u are so cute babeh...

video

Besday mama disambut ala kadar di Medan.. Anyway tq so much papa... i luv u so much...







Medan Part 2

Hari pertama kami bermlm di Danau Toba Cottage Parapat...Berlatar belakang Danau Toba... Mmg cantik........









Lepas breakfast, kami meneruskan perjalanan dgn menaikki bot ke Pulau Samosir, perjalanan mengambil mase kira2 45 minit... Di sana kami akan melawat Siallagan Village iaitu Perkampungan org Batak..
Bdk2 menyanyi atas bot kami sambil meminta derma.. kesian sgt... Org sana miskin..


Org batak pada zaman dahulu kala percaya kepada gunung ganang dan batu2 besar... Sehingga skrg masih ramai yg mengamalkan ilmu hitam.. Takut!!
Pada zaman dahulu, jika terdapat pesalah, mereka akan dipasung selama 7 hr 7 mlm tanpa diberikan mkn dan minum.. Selepas itu, dada mereka akan dihiris, hatinya akan dipersembahkan kepada raja utk dimkn.. Selepas itu baru la, dia hukum pancung.. Darahnya akan ditadah utk diminum.. Dagingnya akan diagih2kan & dimkn... uwekkkk..
Tu zaman dulu la.. skrg dah takde dah.. Kebykkan mereka skrg beragama Kristian..

Kat Pulau Samosir ni best kalau nak shopping tapi kena pandai tawar menawar.. Mereka akan tarik2 tgn kite suro beli brg jualan mereka.. Takut sgt... Ibuk2, tolong jaga Bapak2 jek... Mereka suke tarik bapak2.. huhu.. laki aku pon diaorg tarik2.. takut.. Paling kelakar bila ada seorg makcik bertanya pada laki aku...
"ni anak kamu yek" tanya makcik tu
"ye, nape?? " jwp luqman..
"ngak.. comel bangat.. persis kamu" kata makcik tu..
" hehe..." tergelak luqman (org puji hana bkn papa, perasan pulak laki aku!!)
" udah ada anak yg comel, ngak usah kawin lg ya pak " nasihat makcik tu..
laki aku gelak sakan.. suke pulak.. lempang br tau..
" erm opposite meaning tu papa, i tot she have a daughter.." perli mama... (Jgn main2 org sana ada black magic..)
"erm syng jugak mama kat papa ek".. tambah luqman..
"takde maknenya " jwp mama sambil gelak....


Selepas tu kami menaikki bot semula, pulang ke Parapat, kami akan meneruskan perjalanan ke Berastagi yg akan mengambil masa kira2 3 jam.. dan akan bermlm disana....

Di Berastagi kami bermlm di Danau Toba Cottage Beratagi... Erm sini sejuk sgt.. Berastagi tempat menanam sayur-sayur, buah-buahan, bunga2.. Kebanyakkan utk di export ke luar negara.. Paling famous kat sini jagung madu, buah salak n pisang kaki... Mmg fresh.. sedap!!


Alaa cyng2 bucuk papa.. ahak... romantik la pulak... geli i... hahaha..



Keesokkan harinya kami pulang ke Kota Medan utk meneruskan aktiviti menghabiskan balance2 rupiah yang ada... tak lupa jugak.. celebrate besday mama hana.. yahoooo...

Blog Widget by LinkWithin