Followers

soto... ohh soto...

Friday, November 13, 2009

Huhuhu.. dh lama tak update blog.. dah berabuk dah blog aku...

Hr tu aku n pak luqman pg tgk wayang cite pisau cukur.. boleh tahan la cite ni.. suke la kat fazura.. gedikss dia menjadik.. huhu..

Balik jek keje, sempat lg aku pg melepak dgn ofismate perkena soto.. Pehh.. sedap tak ingat tp pedas giler babeng sampai berasap telinga aku.. dlm hati dah berkata.. confirm tonsil aku bengkak balik ni.. huhu... balik umah.. siap2 nak pg tgk wayang.. mlm tu, bdn dah rase lain mcm.. seram sejuk... mood pon dh kurang.... tp lynkan jek la pak luqman yg dlm mood nak berdating tu.. haha...

Esk pagi bgn tdo.. bila menelan air liur dah rase sakit gilerr.. aku gagahkan jugak kaki ke ofis pagi tu lgpon byk keje tak siap.. tp dlm otak dh setting.. esk nak MC...

Dah 5 hr tonsil aku membengkak dgn jayanya... nak mkn nasi pon sakit.. balik2 mkn roti.. adussss... aku rindu okey nak mkn nasi putih lauk asam pedas ikan merah.. pehhh pehh pehh.. ( sila jgn berangan lebih yek!! sila baikkan tekak anda dulu!! )

Doc ckp tonsil mama dah jadik ulser.. patot la semlm ms berus gg, ada darah.. aku ingatkan gusi aku yg berdarah.. rupanya tonsil mama yg berdarah... uwaaa takut!!! so harap2 segala mcm ubat yg mkn ni akan kecutkan tonsil aku... uwaa... aku tak nak operation buang tonsil wokey.. ngeri!!! tp kan kan kan.. dah bape hr tak mkn ns nape aku tak kurus ah?? sape nak jwp ni.. haha...

KFC

Wednesday, November 11, 2009

Betol la kata mak aku..
Dengan bdk kecik tak boleh bohong..
Al kisahnya ptg semlm..
Balik keje, terus ambil hana.. ingat nak singgah KFC..
Aku pon ckp kat hana..

"Hana nak kfc tak?? mama lapar la..." tanya aku..
"Erm.. tak nak la ramai org.. " jwp hana..
Eh, ramai org??..konpius aku!! Padahal belum sampai KFC lg pon..
Mana dia tau ramai org.. Depan umah mama lg ni...

Kih kih kih.. br aku teringat...
Last week hana mintak kfc..
Bkn aku tak nak belikan tp ms tu br lepas mkn ns..
Nanti bkn dia mkn pon cuma nak toys jek.. membazir pulak..
Tu yg aku bohong.. tak yah la hana, KFC ramai org.. mls mama nak Q..

Toi Toi Toi... amik kau..
Sape suroh bohong, bdk2 ni dia ingat tau apa yg kite ckp..

Sama la kisah mcm si penjual ais krim yg naik moto.. jual ais krim yg dlm kon 50 sen tu
Yang jual tu kadang2 bkn org melayu, bangla la.. myanmar la.. cina la..
Aku penah nampak dia kencing kat tepi semak pastu terus jual balik ais krim..
Terus kembang tekak aku..
Dulu penah beli la walaupon tak selalu..
Tp skrg kalau hana mintak pon, aku tak beli..
Aku ckp "eee yekkk.. dirty..
Al kisahnya bila dia nampak anak neighbour aku beli ais krim tu..
Dia terus ckp... "eee yekkk dirty kan mama"...
"Tak boleh mamam kan mama, nanti skt perut" kata hana...
Nasib baik org jual ais krim tu tak dengar... kalau tak abis aku.. haha...

Ermmm teringat pulak kisah aku mase kecik2 dulu..
Dulu mak aku pn tipu aku gak, ermmm jgn main kat luo tau..
Org tu tangkap bdk tuuuuu.. masuk dlm tong dia, kat belakang moto tu...
Hahahaha.. tak baik la mak aku, kalau tak nak belikan aku ais krim jgn la ckp org tu tangkap budak.. dah la aku takut... hahahahahahaha.. ( dh mcm org gila gelak sesorg ni )
Mak oh mak... rindu la.. walaupon last week br jumpa...

Pakai baju sambil belajar..

Tuesday, November 10, 2009



Tip ni mama ambil dr web.. Just nak share dgn kwn2...


Anda boleh mengajar anak anda tentang warna dan konsep matematik ketika memakaikannya baju.

Minta anak anda pilih baju yang hendak dipakainya pada hari itu.

Sambil itu, tanya: Apa warna baju Hana? Ya, pink. Cuba tunjuk, apa lagi yang pink dalam bilik ini?

Apabila anak menghampiri umur tiga tahun, ajarkan juga paten pada baju mereka - seperti belang, warna, bentuk atau gambar: Wah! Baju Hana ada belang merah dan kuning. Atau, Baju ni ada gambar hati lah, baaanyak! Mari kita kira!

Selamat mencuba... ( Almaklum la hana belum kenal warna sgt.. asyik konpius jek..) hehe..

Coloteh hana

Celoteh kali ni papa yg ceritakan kat mama..Sbb mamakan keje..
Lunch tym semlm papa pg umah mak tok hana.. huhu..
Nak tgk mama dia msk apa la tu.. la la la la... ada ke labu msk lemak pa?? haha..
Kalau mama yg msk dia ON.. Kalau bibik, tak berapa nak on la.. hehe.. memilih ek.. huhu..
Kebetulan ada Mak Endon + cucu dia kat rumah mama..
Hana pon excited jerit2 panggil papa dia..Ingatkan apa la..
Rupanya cuma nak ckp..

"Papa ngok, Hana isap susu mcm baby.. " kata hana...( sambil baring2 sebelah baby )
"A'ah la... tp hana baby becar... " jwp papa...
"Ohhh hana baby becar ek?? .... " tanya hana...
" Tau takpe!! ".. tambah papa...
" Ohhh tau takpe !! " kata hana mengajuk ckp papa dia.. hahaha...

Hobi terbaru hana.. ajuk ckp org.. tu yg tak boleh panggil laki aku " syng ".. kang dia pon sibuk panggil papa dia "syng".. hahaha..

Hana "Baby" lg..

Monday, November 9, 2009

Makin besar cik kak ni.. Makin becuk.. Makin comel.. Makin byk songel.. hehe..
Hari2 ada jek telatah baru dia yg mencuit hati mama n papa..
Weekend hari tu, lepas mandikan hana..
Mama rase mcm nak terBE**K.. huhu..
Mama pon cepat2 la pakaikan dia pampers..
Pastu mama pesan kat dia..Hana pakai baju sendiri tau..
Mama nak yak..Hana pon angguk2.. tanda paham..

Tp mama tak terus pg toilet, mama dok perhatikan gelagat hana dr tepi pintu..
(Sebenarnya mama mmg tak penah train dia pakai baju sendiri pn, biasenya mama yg pakaikan, sbb nak cepat ) hahaha......

Hana pon capai seluar baju tdo dia dan cuba sarung...
Dia sarung sebelah kaki, dan seblh lg satu...siap ada bunyik.. iskkk iskk.. ( susah agaknya nak pakai!! ) tp PASS.. walaupon senget benget.. haha.. mama bagi markah 75% lulus.. hehe..

Dia pon capai baju tdo lengan panjang dia... dan sarungkan ke leher - Pass..
Bab nak masukkan tangan.. tak boleh2.. mungkin sbb long sleeve kot, payah sket!!
Yang lawak dia sempat mengomel..
"mama ni.. mane hana pandai pakai baju sendiri.. hana kan baby lagi.. "hahaha..
sakit perut aku gelak...
Dia cuba lg.. tapi gagal..Akhir... jeng jeng jeng.. apa lg..
Melalak la cik kak tu sambil MENJERIT!!... Mama hana tak pandai.... hana kecik lg..
Ala la la .. syahdunya hati mama..Syahdu tapi mama gelak2kan hana....
Hana oh hana........... ilang rase nak terbe**k..

Medan Part 3 ( Celebrate besday mama )

Thursday, November 5, 2009

Hana nanyikan mama lagu hapy besday.. huhuhu... tq hana.. u are so cute babeh...

video

Besday mama disambut ala kadar di Medan.. Anyway tq so much papa... i luv u so much...







Medan Part 2

Hari pertama kami bermlm di Danau Toba Cottage Parapat...Berlatar belakang Danau Toba... Mmg cantik........









Lepas breakfast, kami meneruskan perjalanan dgn menaikki bot ke Pulau Samosir, perjalanan mengambil mase kira2 45 minit... Di sana kami akan melawat Siallagan Village iaitu Perkampungan org Batak..
Bdk2 menyanyi atas bot kami sambil meminta derma.. kesian sgt... Org sana miskin..


Org batak pada zaman dahulu kala percaya kepada gunung ganang dan batu2 besar... Sehingga skrg masih ramai yg mengamalkan ilmu hitam.. Takut!!
Pada zaman dahulu, jika terdapat pesalah, mereka akan dipasung selama 7 hr 7 mlm tanpa diberikan mkn dan minum.. Selepas itu, dada mereka akan dihiris, hatinya akan dipersembahkan kepada raja utk dimkn.. Selepas itu baru la, dia hukum pancung.. Darahnya akan ditadah utk diminum.. Dagingnya akan diagih2kan & dimkn... uwekkkk..
Tu zaman dulu la.. skrg dah takde dah.. Kebykkan mereka skrg beragama Kristian..

Kat Pulau Samosir ni best kalau nak shopping tapi kena pandai tawar menawar.. Mereka akan tarik2 tgn kite suro beli brg jualan mereka.. Takut sgt... Ibuk2, tolong jaga Bapak2 jek... Mereka suke tarik bapak2.. huhu.. laki aku pon diaorg tarik2.. takut.. Paling kelakar bila ada seorg makcik bertanya pada laki aku...
"ni anak kamu yek" tanya makcik tu
"ye, nape?? " jwp luqman..
"ngak.. comel bangat.. persis kamu" kata makcik tu..
" hehe..." tergelak luqman (org puji hana bkn papa, perasan pulak laki aku!!)
" udah ada anak yg comel, ngak usah kawin lg ya pak " nasihat makcik tu..
laki aku gelak sakan.. suke pulak.. lempang br tau..
" erm opposite meaning tu papa, i tot she have a daughter.." perli mama... (Jgn main2 org sana ada black magic..)
"erm syng jugak mama kat papa ek".. tambah luqman..
"takde maknenya " jwp mama sambil gelak....


Selepas tu kami menaikki bot semula, pulang ke Parapat, kami akan meneruskan perjalanan ke Berastagi yg akan mengambil masa kira2 3 jam.. dan akan bermlm disana....

Di Berastagi kami bermlm di Danau Toba Cottage Beratagi... Erm sini sejuk sgt.. Berastagi tempat menanam sayur-sayur, buah-buahan, bunga2.. Kebanyakkan utk di export ke luar negara.. Paling famous kat sini jagung madu, buah salak n pisang kaki... Mmg fresh.. sedap!!


Alaa cyng2 bucuk papa.. ahak... romantik la pulak... geli i... hahaha..



Keesokkan harinya kami pulang ke Kota Medan utk meneruskan aktiviti menghabiskan balance2 rupiah yang ada... tak lupa jugak.. celebrate besday mama hana.. yahoooo...

Medan Part 1

Wednesday, November 4, 2009

Muke bdk tak mandi.. sbb flight pkl 7.30.. So kena sampai lcct awal.. Papa hana mandi la tp muke ketat jek sbb ngantok.. hahaha...

Dlm flight hana dah ngantok, tp bagos gak, nanti telinga dia tak sakit.. Berani betol cik kak tu.. duduk kat seat sendiri.. huhu...







Tempat pertama yg kami lawati Maimoon Palace.. Istana ni masih digunakan sehingga skrg.. Tp di Medan, institusi raja2 sudah tidak berkuasa lagi mcm di Malaysia..








Romantiknya mok mak n tok bah hana.. huhu..




Selepas ke melawat Maimoon Place, kami menuju ke Parapat / Danau toba.. Sebelum tu kami singgah lunch di Restoren Garuda.. Alhamdulilah sepanjang di Medan, takde masalah utk mkn, sbb masakan di sana boleh diterima oleh tekak kami..

Perjalanan dr kota medan ke Parapat mengambil masa 4-5 jam.. Walaupon hanya lebih kurang 180km sahaja.. Berasap bontot mama hana.. Nasib baik hana tak meragam, hana tdo jek.. Kalau kat M'sia ni 1 1/2 dah sampai... hehe..


Pemandangan dr balconi hotel kami.. Cantik sgt pemandangan danau toba........ cuaca sejuk ala2 cameron gitu la... huhuhu...




Nanti sambung lagi k.. mls nak resize gambar... hahaha...

Blog Widget by LinkWithin