Followers

Medan Part 2

Thursday, November 5, 2009

Hari pertama kami bermlm di Danau Toba Cottage Parapat...Berlatar belakang Danau Toba... Mmg cantik........









Lepas breakfast, kami meneruskan perjalanan dgn menaikki bot ke Pulau Samosir, perjalanan mengambil mase kira2 45 minit... Di sana kami akan melawat Siallagan Village iaitu Perkampungan org Batak..
Bdk2 menyanyi atas bot kami sambil meminta derma.. kesian sgt... Org sana miskin..


Org batak pada zaman dahulu kala percaya kepada gunung ganang dan batu2 besar... Sehingga skrg masih ramai yg mengamalkan ilmu hitam.. Takut!!
Pada zaman dahulu, jika terdapat pesalah, mereka akan dipasung selama 7 hr 7 mlm tanpa diberikan mkn dan minum.. Selepas itu, dada mereka akan dihiris, hatinya akan dipersembahkan kepada raja utk dimkn.. Selepas itu baru la, dia hukum pancung.. Darahnya akan ditadah utk diminum.. Dagingnya akan diagih2kan & dimkn... uwekkkk..
Tu zaman dulu la.. skrg dah takde dah.. Kebykkan mereka skrg beragama Kristian..

Kat Pulau Samosir ni best kalau nak shopping tapi kena pandai tawar menawar.. Mereka akan tarik2 tgn kite suro beli brg jualan mereka.. Takut sgt... Ibuk2, tolong jaga Bapak2 jek... Mereka suke tarik bapak2.. huhu.. laki aku pon diaorg tarik2.. takut.. Paling kelakar bila ada seorg makcik bertanya pada laki aku...
"ni anak kamu yek" tanya makcik tu
"ye, nape?? " jwp luqman..
"ngak.. comel bangat.. persis kamu" kata makcik tu..
" hehe..." tergelak luqman (org puji hana bkn papa, perasan pulak laki aku!!)
" udah ada anak yg comel, ngak usah kawin lg ya pak " nasihat makcik tu..
laki aku gelak sakan.. suke pulak.. lempang br tau..
" erm opposite meaning tu papa, i tot she have a daughter.." perli mama... (Jgn main2 org sana ada black magic..)
"erm syng jugak mama kat papa ek".. tambah luqman..
"takde maknenya " jwp mama sambil gelak....


Selepas tu kami menaikki bot semula, pulang ke Parapat, kami akan meneruskan perjalanan ke Berastagi yg akan mengambil masa kira2 3 jam.. dan akan bermlm disana....

Di Berastagi kami bermlm di Danau Toba Cottage Beratagi... Erm sini sejuk sgt.. Berastagi tempat menanam sayur-sayur, buah-buahan, bunga2.. Kebanyakkan utk di export ke luar negara.. Paling famous kat sini jagung madu, buah salak n pisang kaki... Mmg fresh.. sedap!!


Alaa cyng2 bucuk papa.. ahak... romantik la pulak... geli i... hahaha..



Keesokkan harinya kami pulang ke Kota Medan utk meneruskan aktiviti menghabiskan balance2 rupiah yang ada... tak lupa jugak.. celebrate besday mama hana.. yahoooo...

3 ulasan:

SuhailaHanafi said...

aja sana makanan halal eh? nak honeymoon wooo.. tunggu 2 tahun lagi la.. cian anak aku nanti kecik sangat, tak dapat enjoy..

aja_biee said...

alhamdulilah.. kat sana senang nak cr mkn... bkn semua halal.. tp kena pandai cari la... tp kebykkan mskkan dia kena la dgn anak tekak aku.. hehe.. bkn mknan minang.. aku nak kena haneymoon selalu sue sbb hana nak adik.. haha..

SuhailaHanafi said...

kalau ko memang dah sampai seru la hehe.. pasni amik la destinasi pulau2 lak ja, privasi sikit hehe.. [tanduk2]
aku tengok kat tv kalau teringin nak anak lelaki sesuai cuaca panas, sebab time panas lelaki menghasilkan banyak s***** bergenetik XY (jantina lelaki).
ooopss.. telebih suda..

Blog Widget by LinkWithin