Followers

yeah...

Wednesday, December 1, 2010

aku tgh menghitung hari..
lg 5 hr mak aku balik.. yeahhhhh
tapi lg 5 hr aku naik keje.... uwaaaaa.... benci!! benci!!
so 6/12 tu aku terpakse la ambik Al...
hati ni mengedik2 nak jumpa mak & abah.. huhu..rindu sgt2..
anak bongsu mmg manja mcm ni.. haha..
mak mesti teruja nak jumpa amani...
amani dah boleh senyum2.. gelak2..
setiap kali call mesti mak tanya.. amani dh pandai apa?? amani ikot muke sape??
soalan yg paling tak tahan.. amani putih tak mcm akak dia.. wakakakaka... ( over betol mak aku!! )

air oh air..

Saturday, November 27, 2010

aku susah ati..

sejak akhir2 ni, amani makin kerap menangis mlm..
susah nak tdokan dia..
tak lama lg aku dah nak naik keje..
kalau tiap mlm dia meragam..
msk la aku laki bini..


yg kelakarnya ialah kak hana..
msk jek rumah org tu.. dia dh tanya..

hana : kenapa kite pg cni papa?

papa : nak mintak air utk adik amani...

hana : ooooooooooo.. ( dia bkn paham pon ) nenek mana papa?? anak dia mana??

papa : kat dapur agaknya..

hana : papa, hana haus la..

papa : nanti kite beli ey.. kejap tau..

hana : nape dia tak bg kite minum air??

papa : tuuuu air.. sambil tunjuk air mineral yg kami bwk tu ( nak cover malu ni )

mama : ahh tu air ada ( aku pn tunjuk botol mineral yg sama ) .. sabar laa.. jap lg kite balik.. ( aku pn cover malu gak)

hana : apa laa kan.. tak bg org minum air.. hana haus ( dia merungut!! )

msk jek dlm kete aku laki bini dh berdekah... oiii ingat pg raya ke?? nak mintak air... hahaha...


kesimpulannya : bdk2 mmg gitu.. padahal kami baru balik dr mcd.. perut pn kembung penuh air.. pg umah org, sibuk nak minum air.. saboo jek laa.. anak oh anak.. buat malu jek.. haha..

hana ambik gambar sendiri..

Friday, November 26, 2010

aku tgk folder photos kat hp aku...
mak aii anak dara aku dh pandai ambik gambar sendiri.. hihi.....
tersengih aku dibuatnya... dlm hati berkata2.... "dh besar dh anak mama..."
jom layan gambar yg hana ambik sendiri..
pandai pulak dia gayakan...

.
opppss senget pulak....

.

senyum dah ok tp blurrr pulak!!


ahhh yg ni ok sket tapiiiiii besooooonyeee LUBANG HIDUNG hana!! wakakakakaka.......

laki mak!!!!

Thursday, November 25, 2010

papa sms mama semlm.......

papa : ma, jadik ke nak benda tu??

mama : eh tanya pulak... nak bagi hadiah.. tak yah tanya2.. muahahaha..

papa : tak laa.. kot2 dah berubah pikiran...

mama : tak nak bg sudah!!

papa : wakakakaka... ngajuk pulak makcik ni!!

mama : benci!! benci!!


sungguh laki mak tak romantikkan????...mak benci tau!!!... nak tau dia letak benda alah tu kat mana mlm td... tepi bakul baju..... wakakaka..... suprise la konon!!!


BUT i lap u laling............

kan dah kena!!

Wednesday, November 24, 2010

biase mama jek jadik hijaukan..
kalau mama jadik papa, dh lama mama tak sabar..
mana taknye, hana punyer mengade mengalahkan amani..
tak boleh tgk papa dia bersenang lenang sket..
start la dia mengade..
dah la bila mlm amani ni susah nak ditdokan..
hana pn sibuk guling2 nak suro manjakan dia..
kot ye pn nak manja tunggu la papa tdokan adik tdo dulu..
akhirnyaaaaaaaa...




papa bertukar menjadik HIJAU...

padan muke hana!! sape suro nakal2!!

bkn senang nak tgk papa marah hana...




SBB HANAKAN ANAK PAPA!!

amani jalan2

Thursday, November 18, 2010


Semlm first time bwk amani jalan jauh.. mmg suspend..

almaklum la amani ni kadang2 dia meragam.. huhu..
mak aku kan pg haji, so adik beradik pn x berkumpul sesama lgpn cuti cuma 1 hari jek..
bila aku dengar sepupu sepapat berkumpul kat melaka aku pn mengediks la nak jumpa diorg..
tp dlm hati ni risau jek.. almaklum la dh 3 thn lebih xde baby.. agak kekok....
dah biase bersenang lenang.. hanakan dh besar... semua pandai buat sendiri..
betol la org tua ckp kalau nak beranak, biar beranak sekali terus 2, 3 org.. penat pn sekali jek..
mcm aku ni dah senang.. penat balik.. padan muke aku!! wakakaka..
Alhamdulilah semlm amani baik jek.. cuma meragam sket mase nak tdo sbb xde buai..

hana & tranning potty

Monday, November 15, 2010

Hana dah lama tak pakai pampers.. lgpon hana kan dh pg skul..
Mlm aku pakaikan dia pampers sbb mak n apaknya yg mls nak kejut dia bgn kencing.. haha..
Tp satu mslh hana ialah dia takut nak berak kat toilet...
Dia akan melalak2 nak mintak berak kat pampers..
Aku pn x kisah laa.. janji hana bahagia n dpt berak dgn aman damai.. haha..
Lgpon mls nak pakse2 dia...
Tp terpk gak sampai bila nak biar mcm tu kan..
Hari tu aku ada nampak potty trainning kat baby shop..Terpk gak nak beli..
Tp belum sempat beli akak aku dh belikan...
Ni dia dlm proses belajar berak kat potty training.. hihi....
Comel sgt...

merdeka!!

Sunday, November 14, 2010

Alhamdulillah.. tamat sudah tempoh berpantang...
Lepas ni aku nak potong rambut yg dah keras mcm penyapu..
Rimas la rambut panjang, rase serabut sgt...
Pastu nak pg facial, hidung byk blackhead..
Nasib baik muke aku ni jenis tak yah pakai produk memahal..
Kira muke save budjet la.. wakakaka..
Pastu nak mkn sepuas-puasnya.. Yeaaahhhh...
Tahun2 depan la baru diet ek.. wakakaka..

dan ini lah HASILnya...


-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-




Amani Debab!!!

kak baby buat hal lg..

Thursday, November 11, 2010


Pg td si kak baby buat hal lg...ada ke pkl 4 pg dia melalak nak balik umah..

mlm td dia yg poyo nak ikot mak tok dia pg cabut gg.. on d way balik tu kan lalu depan taman aku, mak tok nak hantar dia balik umah, dia ckp tak nak..dlm pkl 12 mlm papa dia dtg nak jemput tp dia dh tertdo..biasenya dia mmg suke jek tdo umah mak tok dia.. sbb kat sana xde yg marah.. dia boleh jadik RAJA sbb semua manjakan dia..

Dlm pkl 4 pg hp luqman berbunyi, mama call ckp hana nanges nak balik... aku tgh mamai2, cuma perasan luqman cuit aku, dia ckp nak ambik hana... sampai umah hana terus bukak tv tgk karton bkn dia tdo pn.. aku dah terjage sbb amani nak nenen... sambil tu aku berbual la dgn dia...

mama : nape hana nanges nak balik?? selalu suke jek tdo umah atok...

hana : alaaa... nape papa x jemput hana... hana nak balik...

mama : papa dtg td tp hana dh tdo... tp nape hana nanges???

hana : hana takut sbb mak tok xde gg... dia ckp mcm nenek tua... ( sambil tunjuk gg dia kat aku, kat cni 1,2, 3, 4 semua dh takde... )

mama : apa lg berdekah la aku ketawa.. kurang asam punyer bdk...

kakak baby

Wednesday, November 10, 2010

kak baby yg sgt2 comel n gebu...

Agak tak aci laa asyik cite pasal amani jek..mentang2 ada bby baru.. baby tua dilupakan.. haha..
si bby tua ni makin menjadik2 nak jadik kecik semula... aku nak suro amani cepat2 besar.. kakak dia pulak sibuk tanya "mama bila hana nak jadik baby??"waaaaaaa.... paling tak sanggup, "mama hana nak masuk balik dlm perut mama??"eh eh eh.. suke2 dia jek.. sape yg nak beranak kan dia lg... hahaha....kalau nak sgt masuk perut balik, pg sana masuk dlm perut papa tu...

Hari tu kan aku sibuk sembelit... dia n papa dia x abis2 kutuk aku.. hampehh.. sampaikan nampak kucing nak berak pn.. hana boleh ckp.. ciann kucing tu sembelit mcm mama... apa lg, laki aku punyer berdekah sampai nak pecah perut.. kurang asam betol koorg anak beranak mengutuk aku.. hahaha... mmg tak agak2...

Hana betol2 menguji mental n fizikal aku... dia senjaga membuli mak dia ni gemuk ni.. ditambah pulak dgn perasaan jeles dia kat amani... maka dia start la mengade2.. aku kalau boleh mmg tak nak marah dia selalu... tp mana boleh tahan, kalau aku suro ambik pampers amani, dia bg aku wet tisu.. aku ckp lg... pampers la hana... nak tau apa dia bg??? dia ambik minyak yu yi.. hangin tak??? hangin kan... aku apa lg... terus la bertukar hijau... baik2 tak nak marah... dah aku menjerit.. tu kira bersyukor, aku x cubit.. wakakaka... dia tu bagos gak.. nak jugak menolong tp aku kena byk2 bersabar laa... brg adik semua brg dia... hari tu ms aku sibuk mandikan amani kat sinki.. si hana senyap jek...sekali aku msk, bagaikan nak pitam bila tgk dia dh pakai bj amani.. muat pulak tu... abiss kembang baju amani.. pehhhhh.... pastu dgn muke penuh bangga dia ckp kat aku... comel tak hana??... wahh wahh wahh.. nak marah tp kesian...


amani kena urut

Tuesday, November 9, 2010

Sejak akhir2 ni, amani asyik meragam.. luqman sibuk la ckp, kena bwk pg berubat..aku mana la tau nak berubat kat mana sbb pt raja ni bkn kg aku... wahh ko dh tahun2 dok cni, lg tak ngaku pt raja kg ko yek cik ajah.. kihkihkih...

Luqman pn tanya dgn mama dia.. mama suro bwk pg umah cikgu seman dkt Pt Kuari.. aku penah dengar gak nama cikgu ni sbb kwn2 ofis aku penah sebut..kira famous la org tua ni ek.. kihkihkihkih.. kata org kalau bdk @ baby mmg serasi dgn cikgu ni tp agak ngeri sbb dia akan urut baby tu + buatkan air utk minum.. lg bertambah ngeri sbb org kata cikgu ni sgt garang.. wahhh...

bila sampai giliran amani, aku pn bg la amani kat cikgu tu.. belum apa2 lg aku dh kena marah.. dia tanya..mana seluar bdk ni??? laaa.. aku pakaikan amani romper jek td.. agak cuak jugak.. luqman cepat2 pg ambik seluar amani dr dlm kete.. aku bukakkan romper amani, pastu pakaikan amani seluar.. ms aku bukak tu, cikgu tu sound lagi, apasal ko tak pakaikan bdk ni barut??... laaa kena lg... padan muke aku... bkn aku tak nak pakaikan amani barut.. dh luqman ckp nak kena urut, aku pakaikan amani romper jek nanti senang nak bukak..

wahhh br kena pegang n tiup2 sket, amani dh melalak bagai nak rak.. merah padam muke amani, meleleh2 air mata dia.. mmg kesian... amani pegang jek tgn mama dia.. ala la la la.. skt yek syg... luqman duduk jauh jek, belakang aku.. dia kalau bab anak ni mmg agak ngeri sket.. alaa alaa tak sanggup gitu nak tgk.... nasib baik mak amani ni berhati waja.. padahal dlm ati berkata2.. abis anak aku, cikgu ni tenyeh2.. asalkan amani baik xpe la kan.. cikgu tu start la membebel.. apasal br skrg ko bwk bdk ni ke sini... bdn dia semua sakit2ni .. urat dia semua tegang.. aku ckp laa, dia ni ms keluar hari tu kena vakum... ah patot bdn dia skt.. apasal ko biarkan.. laaaa.. bkn segaja nak biarkan sbb sebelum ni dia xde la meragam sgt.. sejak akhir2 ni jek dia x nak tdo mlm..

aku capai hp luqman, konon2nya nk ambik gambar amani tgh kena urut.. luqman cpt2 cuit aku, ahhh kalau brani ambik laa.. elakkan mama sound lg dah laaa.. uwaaa.. ampun.. takut aku... lepas kena urut, amani terus tertdo... cikgu tu ckp amani xde pape cuma bdn n bahu dia skt.. apapn moga anak mama cepat baik yek syg... nanti kite boleh pg jln2... hihihi.. padahal mama tu yg nak jln2 bkn amani...
no camera pls...
ni la muke bdk yg baru kena urut... cian amani...
ok cukup2... amani nak berehat laaa..
kejap jek anak mama dh besarkan.....

amani oh amani

Monday, November 8, 2010

jom menulis blog setelah berhempas pulas laki bini menidurkan amani..

amani ni lain sket dr akaknya hana..
amani lebih byk songel.. n ragam.. hahaha..
jadik mama n papa kena byk2 bersabar melayan kerenah amani..
satu tabiat amani ialah susah nak tdo mlm..
amani akan start meragam bila pkl 10 mlm ke atas...
ke anak yg lahir tghmlm mmg cenggini..
tp yg bagosnya amani x la nanges terpekik2 mcm org kena sawan tu..
cuma amani tak nak tdo.. mata dia terbukak besar n jadik serba x kena..
di buai tak nak.. di letak bawah dia marah.. di dukong pn tak tdo jugak..
bergayut dia suka tp bila penat bergayut.. nanges lg.. huhu..
tp ni la gaya org ada anak kecikkan...
amani saje dera mama n papa kan.. huk huk huk...

tp aku sgt2 bahagia menjadik ibu kepada 2 org puteri yg sgt2 comel.......

kadang2 terpk gak.. mcmane la org boleh beranak tiap thn ek..
aku yg ada anak seorg kecik, seorg besar pn mcm ni penat.. pengsan!!

apapn aku enjoy menikmati setiap saat melihat anak2ku membesar di depan mata..

amani ~ 1 months

Friday, November 5, 2010


alhamdulilah amani dh sebulan.....kejap jek kan...

dah lain dah muka amani...
cepat besar tau amani... jgn asyik meragam tau... bg mama berehat sket...
wahhh lemak, anak dh dua, nak berehat pulak... kihkihkih........

kisah BF amani

Wednesday, November 3, 2010

Aku akui aku bkn jenis org yg byk susu mcm org lain..

Hari ke 5 lepas bersalin baru rase susu keluar dgn byk, breast rase berat..
Pastu aku pn tak merase laa, susu yg melimpah ruah sampai basah2 baju..
Tp aku akan cuba sedaya upaya yg aku termampu utk BF amani..
Walaupon ms awal2 tu, aku agak putus asa sbb nipple aku luka kira & kanan..
Kecoh aku sms kwn2 tanya mcmane nak baik cepat.. Nasib baik sebelum bersalin, kwn aku "linda" ada belikan nipple cream "buds".. kurang sket sktnya..... dlm seminggu br ok sepenuhnya... tp sementara tunggu baik tu mmg hazab la... huhu...
Kalau x, aku bf amani sambil meleleh2 air mata.. Ingat lg, bila amani nanges nak susu, aku dh takut, sakit dia tuhan jek yg tahu.. tp kena bg gak kalau tak amani haus laaa...

Kat bwh ni antara benda yg aku cuba mkn utk bykkan susu.. org mcm aku kena usaha lebih.. walaupon kadang2 bila aku pump cuma dpt 2-3 oz jek.. tp aku ttp bersyukor.. itulah rezki amani..


aku kena mkn extra kalsium sbb akukan pakai braces tkt kurang kalsium kang gugur aku.. wahh boleh gitu..


yg dlm bekas tu susu anmum breasfed yekk.. lg satu tu ho ho ho horliks... i kan x boleh minum milo bebyk, kang sembelit lg... huhu.. so bertukar kepada horliks..


yg rupa x bape nak cantek ni ialah longan kering.. yg dlm bekas tu, aku dh rebus.. air dia minum.. wahh sgt sedap.. nak lg sedap tambahkan gula melaka ms rebus tu yek... kalau jakun sgt.. senang cite org panggil benda alah ni air mata kucing.. hihi.. kat supermarket pn ada, kedai ubat cni pn ada..


wahh siap ada harga tu.. murah jek wokey... benda alah ni adalah halba.. kadang2 org letak dlm ns lemak kan.. ns dagang pn ada.. satu pack ni rebus, n minum air dia.. disamping boleh bykkan susu, boleh tambah darah..

pesanan utk diri sendiri : ko ni semua nak.. nak bf anak... nak susu byk....nak kurus .. nak cantek... nak tdo nyenyak.. sungguh lemak berkrim yek!!!! hahahaha......

wishlist

Friday, October 29, 2010

semperna hari jadik yg akan dtg tak lama lg ni boleh saya nak request present..


handbeg coach yg baru n iphone4g....

boleh tak?? boleh tak?? dh buat muke paling kesian ni...
sila berangan dulu yek... tak pon pg tdo.. mana tau dpt hadiah dlm mimpi... kihkihkihkihkihkih...

eh eh belum abis lg... nak pg SLIMWORLD boleh tak.. sbb peha i kan dh mcm peha gajah.. sape punyer keje ni, sila bertanggungjwb!!!


stress part 2

Thursday, October 28, 2010

Jom kite layan apa yg aku mkn utk kurangkan sembelit..
Alhamdulillah.. semakin hari semakin pulih... mcm kate doc la amik mase nak recover..
Tak laa cik ajah stress bagai nak gilerr bila duduk berjam2 dlm jamban..
Sampai berpeluh2 n mengigil kaki.. ( sape yg penah kena jek, memahami perasaan ku ini ) hihi...
Sgt syg kat ubat sapu ni.. aku rase ubat ni la yg paling berkesan..
Ubat pil tu ms awal2 mmg berkesan tp bila dh luka.. even najis lembut pn jadik skt gak..

Ubat cucuk bontot tu aku x berani cuba.. mula2 doc murad nak tolong mskkan ubat ni.. aku gelak2 ckp x nak.. huhuhuhu.. hr tu ms bersalinkan amani aku terkangkang2 depan dia tak malu pulak ek.. wakakakaka.. sbb dh skt nak beranak, dh x pk malu dh.. ni dh baik, giler pe nak suro dia cucukkan ubat ni.. tak rela... tak rela... kihkihkih..
Ubat minum ni pn ok gak.. sgt membantu.....
en somi suro makan pisang banyak2..
Yg ni sedap.. nak2 prune juice ni diminum tym sejuk2.. ( sila jgn berangan k, kena mskkan dlm microwave dulu br boleh minum.. suke2 jek dlm pantang nak minum yg sejuk2.. nak kena lempang?? )

stress..

Wednesday, October 27, 2010

wahhh baru dok umah sendiri seminggu dh stress yek cik ajah.. huhu...

ehh bkn2.. bkn stress dgn anak2 @ mr papa..
aku stress bila masuk jamban.. ( wahh sungguh kesian!! )
sila jgn jijik, ni blog aku.. suke aku la nak tulis pe.. kihkihkih..
huk huk huk.. sila memahami perasaan ku ini yg tgh berduka lara ni... sgt sadis..
bkn pe, sejak 4, 5 hr lepas kena sembelit bagai..tersiksa tau, bila masuk jamban..

bila ada rase nak terbe***... aku start la stress.. nak BFkan amani jadik x keruan..
bila keluar jamban.. jgn ckp laa.. muke ketat semcm.. huhu..
ni kisah benar.. dh 3x aku jumpa doc.. dh pg kedai ubat cina.. pastu laki aku boleh kate, kite belum jumpa bomoh jek kan mama.. huhuhu.. ( ooo berani sungguh tuan hamba buat lawak.. tak takut kena lempang ke!! haha.. ) pastu aku lg stress bila laki aku ckp.. aikss tak baik lg ke ma, tu mkn la pisang yg papa beli tu byk2.. ( aiksss ingat aku monkey ke apa?? hahaha ).........

MR PAPA : MAMA NAK BERCUTI 5 THN.. TAK NAK BERANAK!!!!

pantang

Wednesday, October 20, 2010

hari ni hari pertama aku berpantang dirumah sendiri.. alhamdulilah semua berjln lancar.. amani tak meragam sgt.. cuma nanges bila nak susu.. kejap jek ms berlalu amani dh 15 hr.. tetiba rindu kat mak.. kalau kat umah mak order jek tp mak dah bertolak ke Mekah jadik aku kena pandai2 la jage diri sendiri... mulanya aku berjanji nak sambung berpantang dirumah mil aku tp bila sampai pt raja aku belot.. pujuk2 luqman ckp nak balik umah sendiri.. bkn pe, aku dh agak sihat.. x nak la susahkan mama.. dan aku lebih selesa dirumah sendiri.. cuma mintak tolong mama mskkan lauk utk aku.. yelaa walaupon dah baik, kena pantang jugak.. kena mkn lauk org bersalin.. kena mkn byk sayur.. byk minum air.. br la boleh BFkan amani.. Mak dah sound awal2, mak xde ko jgn ngelat pulak, x nak pantang.. stokin kena pakai.. mlm pakai bj sejuk.. bengkung kena pakai.. jamu kena mkn..waahh byk pesanan mak... makkkk rindu!!


Walaupn dh sihat sket, aku x nak la buat keje berat2 dulu.. bkn pe, bdn nak pakai lama.. kena la jagekan.. hihi.. Alhamdulilah.. ada kakak dtg bantu aku, basuh baju, lipat baju, kemas umah, mop dan lain2 la.. sebelum ni akak tu dtg seminggu sekali jek tp dlm pantang ni dia kena la dtg 2 hr sekali.. nasib baik dia nak.. alhamdulilah.. lega.. ada yg tolong..

Yang paling mencabar sekarang ni ialah nak BFkan amani.. dulu ms hana.. dia bf campur susu formula, jadik kurang mencabar.. kali ni sgt2 mencabar.. Aku akan cuba yg terbaik n termampu.. Mudah2an Allah permudahkan semuanya....

penantian

Wednesday, October 13, 2010


Penantian kami sudah berakhir...


Maka lahir la Nur Qisya Amani ke dunia ni...

Pengalaman bersalin kali ni, agak mudah jika nak dibandingan dgn hana dulu tp mama dpt rasekan contraction kali ni lebih hebat..

Cuma tempoh ms sakit kali ni tidak selama yg pertama dulu...

Apa2pn syukor alhamdulilah semua sudah selamat...

Tq so much tu papa luqman yg sentiase dicc mama memberi sokongan..

5 hr sudah berlalu......

Tuesday, October 5, 2010

Jam menunjukkan hampir pkl 1 pg.. tp mama tak dpt tdo mlm ni...

Td hana ikot mak tok & atok pg beraya, mama n papa berdating la sambil mkn mee bandung... huhu...

Papa tanya mama.. ermm bila lg? dah ready belum? dah overdue 5 hr ni...
Mama jwb esk la pg JM semula.. ( syahdu betol perasaan mama )... Mula la terbayang skt melahirkan hana dulu.. tp mee bandung habis sepinggan... hehe..

Harap2 esk jalan dh bukak, tak perlu induce.. doc luqmal cuma bantu pecahkan air ketuban utk kuat kan rase contraction...

Ya Allah permudahkan semuanya... Amin... ( kasih seorg ibu tiada galang gantinya... )

40 weeks

Thursday, September 30, 2010

Hari ni genap la mama 40 weeks tp belum ada tanda2 bby nak keluar lg.. Make mama terpakse la akur anak ke 2 pn overdue mcm si kakak comel tu... huhuhu... MAMA, sila jgn berangan lagi utk anak ke 3 nanti bby keluar cepat yek.. mmg patern overdue, anak suke duduk dlm perut lama2 dgn bahagianya...

Dua hari lepas ada laa skt2 tym tgh tdo tu... tp mlm td langsung xde sakit.. mama tdo lena sampai pg.. almaklum br lepas kena urut dgn bidan... doc ckp baby dh engage, dh x lama.. bidan pn ckp gitu.. tulang punggung dh meregang ni.. dah tak lama dh ni... suro bersedia sedia jek... tp mslhnya penat dh bersiap sedia.. wakakaka.. mula2 mama takut2 la bila membayangkan skt nak beranak tu, sampai tahap mcm ni dh jadik x sabo pulak.. bila laa nak skt ni... lawak betol.. wakakakaka...

Baby oh baby... cepat la keluar... semua org dh x sabar nak jumpa baby.. mama nak belasah papa la.. tu la papa asyik jek sebut biar baby lahir 10/10/10...tarikh cantik...amboi!! kan mama dh merana tunggu lama sgt ni... hahaha... tah2 masin kot mulut papa... hihihi....

menanti...

Monday, September 27, 2010

Alhamdulillah.. Syukor pd Allah..aku masih dikurnikan kesihatan yg sgt baik dipenghujung trimester ni... tp bila ingat balik tym mabuk2 dulu... mak aiii tobat aku... hehe..

Due date hanya berbaki 4 hari lg.. tp so far mcm makin sihat jek.. sakit pinggang pn makin berkurang.. perut memulas pn xde lg... Cuma tym nak tdo tu jek la dh tak selesa.. Semua jadik serba tak kena...... baby pn dah kurang gerak sbb semlm doc ckp kepala baby dah engage cuma dia kerap mengeras jek la skrg ni... ngilu la jugak... pastu bengkak kaki pn dh semakin surut.. org tua ckp kalau bengkak kaki dh surut, maksudnya masenya dh dekat... mudah2han laa...

Kak Hana la org yg paling excited nak jumpa baby.. dia asyik jek mengeluh...

"bila baby nak keluar ni mama?? baby mak ngah tu dh lama dh keluar.. baby hana jek lambat sgt... (amboiii becuk betol mulut dia ).. hehe...

Tiap kali mama pg check up.. balik jek dia mesti tanya
"mana baby?? ".. mak aiii... mama pg check perut jek la, bkn pg keluarkan bby la hana...

Tp yang paling kelakar n buat mama terkezutt beruk.. bila hana ckp

"Alaaaa mama jgn takut, mama baring jek... nanti doc gunting sket jek... pastu doc letak ubat... baby keluar laaa.. tak sakit pn... mama jgn nangis tau... ( muahahaha.. anak ohh anak ) ni mesti mak ngah dia yg cite ni... hehe...

Tp kan, bkn hana jek excited nak jumpa adik, mama pn sama jugak.. kadang2 lawak jugak mama ni, asyik jek belek beg yg nak di bwk ke hospital tu... Pastu belek2 bakul baju baby yg nak bwk balik ke kg tu... kebykkan baju yg mama beli utk baby sz 3 & 6 month ++ ( jimat sket boleh pakai lama.. hehe )... tp mase raya hari tu autie linda dtg rumah, dia banyak belikan rompers utk baby, kebykkan sz new born.. so mama simpan separuh baju yg mama beli, pakai semua yg auntie linda bagi dulu... Tq auntie linda, moga bertambah rezki auntie linda... nanti baby dh keluar jgn lupa dtg tgk baby k......... dah book jadik anak angkatkan... hehe...

Hari yg mama tunggu2 tu akan tiba jua, sktnya dh mula terbayang dikepala mama... Apapn.. mama ambil kesempatan ni, ingin meminta maaf pada sesiapa yg membace blog mama ni, andai ada tersilap kata, kurang senang dgn perlakuan & tutur kata mama.. ampun maaf yg mama pinta.. Moga Allah permudahkan semua... Amin....

boring

Saturday, September 4, 2010


Tersiksa jiwa & raga bila kena keje hr sabtu.. bkn pe ganti cuti raya... kwn2 ramai yg ambik AL pulak tu... ada yg pg shoping, ada yg ngunjung ( ni mesti ada x paham, ngunjung tu apa).... hahaha...Tp apakan daya AL aku terhad, x boleh nak cuti byk2.. Almaklum la dah menyambung cuti rayakan..

Cian hana pg2 kena hantar umah mak tok, takpe la esk mama bwk hana pg shoping k.. Sbb hana br ada 2 helai baju kurung raya jek... Seluar jeans n tshirt x beli lg... Bkn apa, dgn keadaan mama yg mcm ni mls betol nak berjln... Tp kesian pulak kat hana, mama mmg la xde mood sgt nak beraya tp takkan hana pn ikot x raya kan.. muahahahaha...

Ramadan + Anemia

Wednesday, September 1, 2010

Ambik darah utk check Hb.. x main la cucuk2 kat hujung jari tu.. hehe.. amik kau.. setabung terus..
Mcmane la daku x fobia.. hana pn ckp tgn mama kena geget hantu ek.. wah wah wah...
Hai semua... dah lama gambar sy x masuk blog kan... hehe....
Bila nak berbuka ni.... haus... haus.... ( mcm pose jek bdk ni!! )

Alhamdulillah.. hr ni dh 22 ramadan.. Syukor pada Mu Ya Allah sepanjang bln yg mulia ni, aku diberi kesihatan yg baik, Alhamdulilah setakat hari ni aku masih berpose penuh... yeahhh!! Walaupon bila dah ptg2 hari jek, simptom pening, loya, mual melanda diri.. bila pk tinggal 2-3jam jek lg nak berbuka.. mesti la aku bertahankan.. Sepnjg bln ramadan ni, balik keje pkl 5.30 aku masih sempat msk utk berbuka pose.. uisshhh bab ni mmg mcm x bape percaya sket sbb biasenya aku kan "pemls" tp berkat bln pose, rajin pulak aku.. tp msk simple2 jek laa.. 2 lauk jek.. janji kenyangkan.. tp luqman pulak yg bkn main berlemak, order mcm2 kat aku.. xpe2 skrg aku lynkan jek tekak dia, kang aku beranak dia x layan aku... siap la dia.. mmg kena... huhu......

Persiapan raya, aku buat seminimum mungkin utk thn ni, bkn pe, x lama lg dh nak terberanakkan.. buat pe aku nak beli baju raya, kasut raya, handbeg raya, kuih raya kan.. beli kuih pn hanya utk mak n mama jek.. utk diri sendiri tak payah.. mkn jek kat umah org.. haha... Baju raya pn hanya utk hana jek... ehhh tipu pulak.. aku ada laa beli sehelai jubah.. takkan la pg raya aku nak pakai bj kelawar pulak.. haha.. walaupon buncit nak la jugak lawa2 di pg raya... tp biasenya pakai bj sz S, hah amik kau tahun ni aku pakai bj sz XL.. tu pn ketat.. wakakaka.. membesar bagai JOHAN...

Masalah aku skrg ni, aku fobia sgt nak pg check up kat KK, tiap2 minggu kena mesti "bambu" dgn nurse sbb Hb makin jatuh... Setiap kali check up mesti nurse ambik darah kat lenggan utk check Hb.. org check hb cucuk sket jek kat hujung jari... aku kena cucuk sana, cucuk cni.. mana la aku tak takut... pastu nurse tuduh2 aku x makan ubat.. Yg sebetolnye bkn setakat ubat jek, segala mcm benda aku dh cuba mkn tp ttp mcm tu jugak... pembawakkan kot... tu mak aku la ckp.. hehe.. Last scan kat JM, doc ckp uri aku ke bwh sket, mungkin sbb jatuh kat toilet tu.. tp doc ckp jgn risau semuanya masih normal.. kalau ada tanda2 nak terberanak dah boleh menyerah diri ke JM... uwaaa takutnyee... lg 3 hari, aku dh msk 36 weeks... Harap2 semuanye dipermudahkan oleh Nya... Amin........

Bby oh bby.....kalau nak keluar pn kasi mama raya dulu k, sbb mama dh beli baju raya.... pastu mama nak bedal rendang, ketupat n lemang dulu... hehehe........ peace!!!

Happy Birthday

Tuesday, August 3, 2010

Happy Birtday To U...
Happy Birtday To U...
Happy Birtday To HANA QISTINA..
Happy Birtday To U...
Selamat Hari lahir syang... Rasenya mcm br jek mama lahirkan hana.. Hari berganti hari, bln berganti bln, tahun berganti tahun, anak mama semakin besar.... Tak lama lg hana dah nak jadik kakak... Mama sentiase berdoa moga hana jadik anak yg solehah, bijak belajar, jadik contoh yg baik pada adik2 nanti.. Mama & Papa syng hana sgt2......

LAST Trimester... Yahoo...

Wednesday, June 23, 2010

Alhamdulillah... Trimester ke 2, mama lalui dgn pengalaman cukup indah ...
Tak sangka kejap jek dh nak msk Trimester ke 3..
Baby bergerak aktif dlm tummy mama.. Kak hana sgt2 teruja, bila dpt rase bby bergerak...
Kak hana tak jemu2 mencium perut mama, berbual2 dgn baby... Nak harapkan papa yg cium perut mama mmg payah laa.. hehehe.. Pak luqman tu kan mmg tak romantik... menci!! menci!!.. hehe... tp papa selalu la jugak pegang perut mama, panggil2 baby kat dlm tu.. tu pn sbb nak jeleskan kak hana... wakakakaka.. berbulu jek hana... ( padan muke!! )

Skrg mama dah start rase sakit pinggang... cepat penat... kalau dh baring susah sgt nak bangun..Apa lg terpakse la menggunakan perkhidmatan tukang tarik tgn.. alaa bkn apa saje nak manja2 dgn hana ( padahal dia bkn kuat pn ).. tp kalau mood dia tak baik, start la dia mengomel..

mama : hana tarikkan tgn mama, mama sakit pinggang.. susah nak bgn ni.. cian mama...

hana : alaaa... kalau sakit... mama rehat jek laaaa... tak yah bangun2...

mama : wakakakaka... bertuah punyer anak!!

Jumaat lepas mase dekat surau, ada ofismate mama tegur yg kaki mama nampak sembab... sebenarnya mama sendiri pn tak perasan... tp bila mama belek2 mmg betol laa... buku lali mama dh tak nampak... dh rata... a'ah laa kaki mama bengkak sket.... mungkin sbb byk sgt berjln kot... almaklum la parking lot jauh sgt.... tak lama lg, mama rase mcm nak menggunakan perkhidmatan pak supir menghantar & mengambil mama pg keje laaa... bila lg nak buli suami kan... huhuhu....... skrg tugas mandikan hana, mama dh serahkan 100% pada papa hana... bukan apa... mama dh tak boleh nak mencangkung lama2, rase mengah sgt... si anak dara tu kalau mandi semua benda nak dia gosok.... hehehe...

p/s : blog ni, asyik cite psl mengandung jek.. apa laa kan.. ni kan blog hana, patotnye cite psl hana la kan... hehe... takpe2... hana ok2 jek skrg... tp nanti bila adik hana dh keluar... hana kena share blog dgn adik tau..... jgn gaduh2 yekk anak2... hehe....

Anemia

Thursday, June 17, 2010

Ms pregnant hana dulu, mama pn mengalami mslh HB & BP rendah.. Dlm buku merah hana dulu, kalau colum HB jek mesti nurse tulis pakai pen merah.. HB mesti bwh 10.. Mama akui ms pregnantkan hana mama mmg lemah berbanding second pregnancy ni.. Kali ni nampak lebih cergas, tak lerr lembik jek... Tp mama tetap mengalami mslh yg sama HB & BP rendah... nak kate tak mkn ubat, mama mkn ubat walaupon kadang2 terlupa...hehehe... biase ler tu.. Segala mknan yg boleh menambah darah mama dah cuba..

Pregnant kali ni sgt2 suke mkn buah-buahan.. Dlm freezer mesti stok buah.. Org kate kena byk mkn jambu batu n buah oren utk tambah darah... Benda tu la yg mama mkn setiap hr, siap bwk bekal lg pg ofis.. Sbb kalau lepas lunch, mkn lauk ikan ke, ayam ke.. mcm loya sket..so mkn buah boleh ilangkan loya kat tekak ni... sbb nak mkn asam2 jeruk kan tak bape bagos... tp mama mmg tak suke pn mkn benda alah tu skrg... Tp kalau tak pregnant suke jugak... hehe...

Skrg mama tgh mencuba mkn buah naga merah, ramai yg ckp boleh menaikkan HB.. Wahhh apa lg, borong buah naga la pulak... Abis gg + braces kaler merah2 purple, hana ckp gg mama mcm gg hantu... wakakakaka.... Semlm pg pasar mlm beli semua mknan yg boleh menambah darah tu... sampai papa perli... "jage kesihatan nampak!! ".... Mama bkn apa, mls nak pg regular check up 2 minggu sekali, pastu kena bebel dgn nurse... pastu kena amik sampel darah utk test apa tah... adoiiii.. menci!! menci!!

Tp papa ada ckp jugak, tah2 mesin check HB tu, diaorg tak calibrate.. Tu yg bacaan HB mama rendah jek tiap kali diaorg check... memandai jek papa ek... hehe.... ( tp tu kira ayat penyejuk ati laa... )

6 months

Thursday, June 10, 2010

Wah wah wah wah.. rajinnye aku mengupdate blog walaupon sebulan sekali.. hehe.. bkn apa gedikss nak cite perkembangan bdn.. muahahaha... dulu aku risau bdn tak naik2... ni bdn telah naik dgn jayenyeee aku risau jugakkk...geli betol ek??? muahaha.. adoiii br 6 bln dh naik 8 kg tu... dulu ms hana naik 10 kg SAHAJA.. tu pn makan tahun jugak, br aku boleh kurus balik... kali ni entah laaa.. takpe laaa kan... dulu mabuk sampai 7 bln... kali ni syukor sgt2 mabuk kejap jek... tu yg berselera agaknyeee.. takpe laa janji anak sihat.. aku pn sihat...

Pregnant kali alhamdulilah... lebih mudah... mmg ada sakit pinggang tp tak la seteruk ms hana dulu... ke dulu aku manja sgt??... skrg ni aku nak manja2 sape nak lyn aku... ngeh ngeh ngeh... bkn apa kan dh ada si hana tu... kalau aku ngade, dia lg ngade.. pening la pak lokman tu nak lyn kami... hehehe..dh laa skrg ni, manja si hana tu makin menjadik2... pastu kerap demam... ragam org nak dpt adik agaknyee.. mama ada suroh aku mandikan hana dlm kain batik yg aku pakai ( petua org tua2 la ).. hehe.. tp aku belum buat lg... bkn tak caye, asyik lupa jek nak buat.. hehe.. kadang2 petua lama2 ni boleh la jugak digunakan pakai.. apapn kite ikhtiarkan....

Fizikal aku pulak... jerawat pasir yg pd awal2 pregnant byk, skrg dah takde... dah gebu muke mak ngahhh... hehehe... ( perasan!! ), pastu ms pregnantkan hana dulu aku rajin sgt sapu coco butter cream, alhamdulilah... sebaris pn takde stretch marks.. tp kali ni mls sgt.. belum ada stretch marks lg tp dah start gatal2... sedap jek aku garu... dulu ms hana takde mslh gusi @ gg berdarah... kali ni pn alhamdulilah takde jugak... walaupon pakai braces... tp aku dh lama sgt tak pg check up bkn apa mls laaa.. kang doc rodok2 mulut aku... aku muntah hijau... pasal braces ni, kite pending dulu sampai lepas bersalin... hehehe... kaki pn takde bengkak, tp tumit kaki kering sgt mcm nak pecah.. mungkin sbb tekanan pada tapak kaki makin berat kot... sapu jugak lotion tp kering jugak... biar la kan..... nak buat mcmane.. org pregnant mmg gitu....... ketiak + leher bertukar menjadik gelap sket, mslh ni aku takde kena... tp org ckp kalau kena pn, lepas bersalin nanti hilang... tak yah risau laaa.... wahhh penat la bercerita.. nanti lain kali sambung lg k.... daaaa....

separuh perjlnan...

Thursday, May 13, 2010

alhamdulilah.. aku dh 20 minggu....
lg 1/2 jam nak balik, jadik aku merajinkan diri utk mengupdate blog...
hari ni tak sedap bdn.. mkn pn tak selera... aku muntah + mabuk..... iskk dah hampir sebulan tak rase mcm tu..
takpe la kan.. kalau nak compare ms hana dulu.. aku mabuk smpai 7 bln..
kali ni bersyukor sgt2.. mabuk beransur hilang bila dah msk 4 bln hr tu..
makin seronok bila bby dlm perut dh gerak2...hana pn asyik tanya jek.. " bby gerak tak mama?? "..
poyo jek hana tu.. padahal dia serba serbi jeles.. papa tak boleh pegang perut mama.. kalau dia nampak start la dia nak karate papa... kadang2 mmg mama suke dengki dia... tym dia syok2 main games kat laptop.. mama kacau laa.. ckp papa pegang bby.. uishh sanggup turun dr kerusi nak " bap " mama.. wakakaka.. siap sound.. " ah mama ngan papa tu, jgn duduk dekat2".. hehehe..

hari tu mama ajak papa pg jb, dh lama tak jln2.. fasa mabuk2 dh berkurangan.. skrg tiba la fasa nak menyoping bj pregnant.. hehe.. sbb perut makin besar.. seluar makin sempit.. kat jusco tebrau, dpt la mama mencari apa yg mama nak.. sambil tu apa lg... gatal tgn jek nak beli brg bby... dgn alasan....... byk pilihan yg lawa... walaupon masih awal, mama beli jek.. alang2 dah pg sana kan.. bkn selalu pn pg... hana jeles jek... dia dok mengutuk jek bbj bby... ckp tak lawa laaa... kecik sgt laaa.. karton tak lawa laaa.. bau busuk laaa.. hehehe... jeles laaa tuu.....padahal dia pon dpt jugak.. mama adil la syng oii.. kalau belikan adik mesti belikan akak jugak...

4 months ++

Friday, April 23, 2010

Mcm tak caye jek, kejap jek ms berlalu.. Alhamdulilah dh melepasi fasa mabuk + mual + loya yg byk menguji kesabaranku... Skrg ni tgh melalui fasa kuat mkn... 3 jam sekali mesti nak mkn... kalau tak perut jadik sebu... Yg mcm tak percaya, ialah skrg ni aku suke sgt msk.. Tekak ni kalau mlm nak mkn mkanan yg pns + dimasak sendiri.. puhhh yg paling bahagia ialah pak luqman la.. hr2 order nak mkn mcm2... nape tah mcm seronok jek masak.. pastu rumah nak bersih2... kalau pak luqman buat susu hana pastu tertumpah sket, aku dh bebel.. hehehe.. nanti semut laa.. melekit la... nape ek?? pembawak budak ke?? muahahaha....

Skrg aku dh boleh pakai parfume semula... yeahhhh...tak la kena kutuk lg bau tiger bam.. muahahaha... dulu wangi sket jek nak muntah + pening... shampoo, shower foam, facial foam yg wangi2 semua aku dh boleh pakai semula....... tp masih tak suke pakai facial cream + sunblock + night cream... pregnant kali ni muke tak mcm biase, agak sembab + lebam + hitam dan tak berseri... uwaaa... sedih!!! kwn2 ckp aku tak cantik.. sampai ati... wakakakaka.. ( aku tgk cantik jek, tak baik la koorg!! )

Last week dgn jayanye telah berjaya membuat buku merah di klinik gov... tq hana sbb temankan mama.. walaupon berjam2.. sbb ada hana, tak terase lama sgt......... hehe.. tp yg paling sedih ms nurse nak ambil darah 10 ml utk ujian darah.. dia boleh tak jumpa urat, pelik betol... dah tu, bengkak la tgn ku kiri & kanan.. sampai hr ni lebam belum hilang... sabooo jek laaa...

bye-bye 1st trimester

Tuesday, March 30, 2010

Pejam celik, pejam celik mama dah masuk ke alam second trimester.. kejap jek rasenya..
Harap2 semuanya berjln dgn lancar sehingga ke akhirnye.. Utk kali ni, mama kurang excited nak beli brg baby.. nape ek?? awal lg ke?? tak jugak, mungkin sbb memanjang jek bdn mama ni letih.. semua benda jadik mls.. papa ajak tgk wayang, mama ckp mls, hana ajak pg mall, mama mls nak jln.. aikss.. apasal mls sgt ni.. mlm lepas isqa' mama dh nak tdo.. nak mkn pn mls...jauh di sudut hati.. kesian jugak kat papa.. mls nak lyn dia tgk tv.. mls nak lyn dia berbual... papa yg kena jage hana, buat susu hana, mandikan hana, kadang2 yg kesian papa pg mkn berdua jek dgn hana.. nasib baik hana setia temankan papa, walaupon kekadang papa yg mls nak bwk hana.. wakakakaka.... sbb apa papa mls?? sbb hana suke main kucing!! hihihi... tp hana bkn boleh harap nak jadik spy mama sbb dia mmg geng dgn papa.. wakakaka....


Bila la nak pg buat buku merah kat klinik gov ni.. dulu ms hana, ms pregnant 2 bln jek mama dah rajin buat buku merah.. kali ni lambat sket la, bkn apa hari tukan mama mabuk teruk, tak larat la nak tunggu sepnjg hari kat klinik gov utk first time check up, mmg lama, paling kurang pn setengah hari dok melangguk kat sana.... tp mama dh buat kad kat hosp private tempat bersalinkan hana dulu.... insyaAllah kalau kandungan kali ni takde mslh boleh la bersalin tempat yg sama..... harap2 takde pape la...kalau tak pg gov jek... tak yah amik risiko kan... sakit sama jek, cuma private lynan dia lebih baik la.. sbb keluar duit maaaaaa... kalau tak bagos sape nak pg beranak kat sana kan.. wakakakaka....

Kali ni mama dah pasang niat nak BF secara exclusive, tp terpk byk benda.. kat mana la nak mengepam susu kat ofis ni nanti... bkn ada bilik khas pon.. takkan kat surau kot. mmg tak selesa... pantry?? tak boleh... ramai org keluar msk.. InsyaAllah kalau niat kite baik, Allah akan permudahankan segalanye.. yg penting niat dulukan... Sampai mase pandai la nak digayakan... hihi...

Oh mama..

Friday, March 19, 2010


Hana & uniform sekolah dia... comel tak?? comelkan kaler oren..



Ni gambar mama & hana yg terbaru...


Perkembangan mama skrg????!!.. hehe.. Alhamdulilah dgn izin Mu YA Allah.. Mama makin sihat.. Pening dah kurang, muntah dah jarang.. loya ttp ada tu masih boleh handle lg.. Cuma gastrik ni makin menjadik2.. Dah boleh mkn tp tak boleh silap la.. confirm tendang balik.... Skrg mama tgh mencuba produk SALINDAH, dh sebulan mama amalkan.. Alhamdulilah la, dh berkurangan alahan mabuk.. tp tu pn dgn izin Allah... Ramai kate produk ni bagos.. Lgpon satu set boleh mkn sampai dlm pantang.. so mama tak yah pening pk nak mkn produk apa utk lepas bersalin nanti.. Almaklum la, mama ni bkn boleh makan jamu sgt, bila bdn pns, tonsil mama akan membengkak nanti.. bab tu yg tak boleh handle.. Tp produk salindah ni berasaskan homeopati.. so tak pns la kot... Ya Allah mudahkan la segala urusanku sepnjg tempoh mengandung ni..


Perkembangan hana?? Hana makin berbijak berckp.. menyanyi.. main games.. so kalau kat umah dia jek la yg akan mengadap laptop main on-line games.. games cooking la, dress up la, mcm2 lerrr... tp kadang2 bagus gak, hana tak kacau mama nak berehat.. hehe..nasib baik kat umah papa pasang Wireless Streamyx.. so kalau mama n papa nak berfesbuk kena pakai hp masing2 yek.. Hana skrg rajin pg sekolah.. Dah tau nama teacher & kwn2 dia...Kadang2 mama kesian gak sbb kecik2 lg, dh kena bgn awal, mandi & pg sekolah.. tp takpe laa mama nak bg hana pendidikan awal yg sempurna.. mula2 hana susah la nak bgn, tp skrg dah biase dah... great job hana!!

seisi adu mengadu..

Wednesday, March 3, 2010

Salam kwn2.. dh lama mama hana tak berblogging.. bkn apa, tak larat.. nak urus diri sendiri pn tak terdaya.. melepek jek kat umah, yg tak thn bila mkn jek muntah balik.. tp minggu ni ada perkembangan positif.. walaupon masih pening + loya + muntah + sebu tp aku ada tenaga sket.. dah boleh basuh baju.. ekeke.. dh boleh pg mkn kat luar.. takde la memanjang jek mkn ns bungkus.. Alhamdulilah.. bby dlm perut dh 10 minggu.. kakak hana pon dah sihat.. kalau tak, hana pn loya + muntah2 jugak, sama mcm mama... kesian betol... nape hana pulak yg kena ek.. patotnye papa hana yg kene ek.. sbb ni semua angkara dia... haha...

Ms hana dulu mama kena morning sickness, pagi2 bila gosok gg mesti muntah hijau.. kali ni kena night sickness pulak... bila ptg2 br muntah.. kalau tak muntah pn mama jolok2 anak tekak sampai muntah.. sbb selagi tak muntah takkan lega... bila dah lega, br boleh mkn.. kalau tak.. jgn harap la dpt mkn... Alahan ni jadik bertambah teruk sbb mama ada gastrik.. tu yg sebu jek.. mkn pil gastrik baru boleh sendawa.. uishh mcm2... mkn salah, tak mkn pn slh.. kesimpulannya bkn senang nak dpt anak lagi... nanti dh keluar jgn nak lwn ckp mama pulak.. mmg mama picit2.. haha...

Seronok betol hana nak dpt adik.. asyik pegang perut mama... sambil ckp "hai baby"...walaupon sifat mengade-gade dia makin bertambah... sifat jeles dia makin membuak-buak... Dia siap ckp lg, papa tak boleh syng baby.. papa syng hana jek.. muahahaha... Yang paling tak menahan, skrg dia dh isap puting balik, aduhai nak pengsan mama, tapi apakan daya.. mama pn mabuk, tak larat nak lyn dia..papa yg kena jage dia... asalkan dia tak melalak dah ler... isap la puting pn... janji dia tak meragam, tak byk songel... Hana dah start belajar tak pakai pampers bila ada kat umah mak tok. dia. kalau dgn mama, dia tak nak pakai pampersss.. mama siap pujuk2 suro dia pakai pampers jugak.. bkn apa, takut dia terkencing ( mama tak nak buat extra keje time mcm ni )... muahahaha.......mama mmg tak larat + tak kuase nak bwk hana ke toilet setiap sejam, pastu dia jerit2 air kencing tak boleh keluar.. pastu selebihnye dia nak main air.. bila baju basah nak salin baju... usihh... tak larat... tak larat.......... tunggu mama dah sihat baru la mama latih hana tak pakai pampers dgn jayanye ok...

Benda paling tak best ialah hana makin tak syng kat mama, dia mcm membawa hati yg lara jek.. ekeke..Semua benda nak suro papa yg buat.. Tdo pon tak nak dgn mama.. Mama nak peluk pn hana tak bg... Nape ek?? Mama sedih tau hana... Tp kadang2 mama suke jugak, boleh buli papa... ekeke....... Kesian jugak kat papa mesti penat jage hana... Mama siap suro papa doa biar Allah bahagikan sakit mabuk alahan ni (50 / 50)... Biar sama2 rase... Jwpan lezer papa " papa pening+loya jugak cuma tak ckp jek!! tak caye tanye hana.. time gosok gg, papa selalu tau muntah... " Ala la la la... kesiannyeeee..... ( walaupun aku tak caye !! ) wakakakakaka........

musykil....

Tuesday, January 26, 2010

Sabtu lepas, mama n hana balik kg, papa tak ikot sbb bz..
Biar la, janji dia bg mama n hana balik kg dh cukup bagos.. hehehehe..
Lg pon bkn jauh sgtkan, sejam setengah dah sampai kg mama.. hehe..

Yg kelakarnya bila sampai depan Masjid Jamek Batu Pahat..
Hana pon start la berceloteh...
Erm hari tu kan mama, hana tgk pengantin kat sini.. Byk pengantin.. cerita hana..
Pengantin?? Kat mana?? tanya mama
(seingat mama tak penah pulak mama bwk hana pg tgk pengantin kat masjid tu..)
Kat situ jwp hana sambil menunjukkan tgn dia ke arah masjid...
Sape yg kawin??? soal mama lg...
PAPA LA KAWIN!!! jwp hana..

Jeng jeng jeng jeng.. hahahahaha...

Papa kawin??? tak ajak mama pon??? tanya mama...
Ada la, mama ada.. hana ada.. semua ada.... jwp hana..

Jeng jeng jeng jeng.... hahahahaha...

Eh eh eh eh... mama yg mane pulak ni???
Musykil betol!!!! hahahaha...

Jgn main2 pa, kalau betol papa yg kawin.. Mmg nak kena potong!! potong!! potong!! potong!! hahahaha...
Bila mama tanya kat papa.. Amboi papa, kawin tak ajak mama pn ek??
Papa jwp gilerrrr apa nak kawin lg... ni yg sorang pn tak terbela... request mcm2, byk cekadak.. tp kalau dh rezki, jgn ditolak!!!! hahahahaha...........sambil tanya kat hana.. Hana oh hana nak ibu tak???? Jwpan hana...... hana tak nak ibu hana nak atok!!! ( hana mmg memanjang nak atok jek!! ) hahahahaha......

Kopi kawww!!

Friday, January 22, 2010




Gara2 melihat blog sue, terliur aku tgk dia minum kopi kat Kluang Rail Coffee.

Padahal dekat jek dgn umah, nape tah luqman tak penah bwk aku pg sana..

Aku ni pantang sket bab2 mkn, mengalahkan org mengidam..

Selagi luqman tak bwk aku pg, aku akan sebut byk2 kali..

Sampai la dia bwk.. Muahahaha..

Pehhhh roti bakar dia mmg merveles..

Kopi dia pon kaw.. pehhh..

Tpkan hazelnut kopi kat Old Town lg best......

Muahahaha.. yg ni aku tak berani la nak ckp kat luqman..

Kang byk bunyik dia tak nak lyn aku lg.. Muahahaha..

Hana mcm bad mood hr tu..

Dia sibuk main play doh..

Takpe la hana.....janji hana diam sudah la...

Hana dpt play doh.. mama dpt minum kopi kaw2.. ekekeke..... best!!

Hubby..

Friday, January 15, 2010




My Dear Hubby, Happy Birthday...


May you be blessed by God...


Thanks for being a wonderful husband & papa..


Mama n hana luv u so much.......

HUHUHU..

Monday, January 11, 2010



Senyum lebar mama hana dpt handbeg baru..
Tp yg peliknya.. lain yg mama nak, lain yg dpt..
Tp xpe la, apa pn alhamdulilah la..
Byk songel pulak.. lempang kang!!!
Mcm besday dia la pulak..
Muahahahaha...




Advance besday present utk papa..
Ok kan papa?? papa suke kan bau dia???
Tak suke pon ckp suke tau.. hahaha..
Mama n hana korek tabung tau belikan papa present.. hahahaha...

Amik berkat

Wednesday, January 6, 2010



Mlm td kiteorg celebrate besday Mak Tok Hana yg ke 48..

So jumpa la Nek Sue hana... Ermm dah besar dah perut Sue.. eeee.. bestnyeee.. Teringat ms zaman buncit dulu tp rasenya perut mama tak la besar sgt.. hehe..
Bila mama suruh hana pegang perut nek sue, hana mcm pelik, mama ckp dlm perut tu ada baby..Hana mcm blur, dia mcm nk cubit tp tak boleh... hahahaha..
So mama amik gambar hana pegang perut nek sue.. Amik berkat yek hana.. hahahaha.. Nanti mama bg hana adik yg comel n debab mcm hana ea..
Due date Sue, next month.. aku doakan semuanya selamat..... Amin...

First day

Tuesday, January 5, 2010

Hr ni first day hana pg skul .. mmg lawak... pg2 dia tak boleh nak bukak mata.. tak nak mandi pulak tu.. nasib baik mama cuti hr ni.. boleh la melayan kerenah dia.. so mama lap2 kan la bdn dia.. salinkan baju, salin pampers n hantar dia pg skul.. mama punyer suspend sampai lupa nak amik gambar dia pg tu.. bkn apa takut dia melalak.. dlm kete mama dok la bebel2.. ckp pg skul jgn nangis, dengar ckp teacher.. tp hana buat tak geti jek..siap boleh sambung tdo.. zzzzz... haha..

Sampai jek skul, mama settlekan hal registeration hana dulu, hana dok tepi dinding terkebil2 tgk ada bdk melalak.. Dah siap semua mama hantar hana ke class dia.. utk toddler prog ni tak bape ramai pn, dlm 10 org.. ok la, kang ramai2 tak terkawal pulak.. hana cool jek, terus join dgn kwn2 yg lain.. mama pn apa lg, cepat2 tutup pintu class dia n cabuttttt.. alhamdulilah hana tak nangis pn.. mungkin sbb dia tak sedar mama balik.. kalau tgk depan mata mau sebak jugak tu..

Pkl 11 mama jemput hana balik, tp ajak terlewat 10 minit.. hana dh tunggu mama depan pagar, muka dah lain mcm jek..bila nampak mama keluar dr kete terus cebik2.. dia ckp..

"nape lambat??, kwn hana semua dh balik?? " ala la la .. ciannya... sory2 syng.. huhu..

Masuk jek dlm kete, start la seisi temubual.. td mkn ape?? cikgu baik tak?? kwn ramai tak?? hana nangis tak?? esk nak pg skul lg tak?? bla bla bla........

Sekian saje.. esk kena bgn awal, sbb hana dh skul, mama tak boleh tergedik2 mcm sebelum ni.. hehe... tak boleh dok depan cermin lama2 dah..

Oppps tak dilupakan picture hana balik dr skul, lepas gian minum susu.. yeahhhhh!!! ada pakai name tag tuuuu.....

I luv u hana.. belajar pandai yek syng.....

Blog Widget by LinkWithin