Followers

LAST Trimester... Yahoo...

Wednesday, June 23, 2010

Alhamdulillah... Trimester ke 2, mama lalui dgn pengalaman cukup indah ...
Tak sangka kejap jek dh nak msk Trimester ke 3..
Baby bergerak aktif dlm tummy mama.. Kak hana sgt2 teruja, bila dpt rase bby bergerak...
Kak hana tak jemu2 mencium perut mama, berbual2 dgn baby... Nak harapkan papa yg cium perut mama mmg payah laa.. hehehe.. Pak luqman tu kan mmg tak romantik... menci!! menci!!.. hehe... tp papa selalu la jugak pegang perut mama, panggil2 baby kat dlm tu.. tu pn sbb nak jeleskan kak hana... wakakakaka.. berbulu jek hana... ( padan muke!! )

Skrg mama dah start rase sakit pinggang... cepat penat... kalau dh baring susah sgt nak bangun..Apa lg terpakse la menggunakan perkhidmatan tukang tarik tgn.. alaa bkn apa saje nak manja2 dgn hana ( padahal dia bkn kuat pn ).. tp kalau mood dia tak baik, start la dia mengomel..

mama : hana tarikkan tgn mama, mama sakit pinggang.. susah nak bgn ni.. cian mama...

hana : alaaa... kalau sakit... mama rehat jek laaaa... tak yah bangun2...

mama : wakakakaka... bertuah punyer anak!!

Jumaat lepas mase dekat surau, ada ofismate mama tegur yg kaki mama nampak sembab... sebenarnya mama sendiri pn tak perasan... tp bila mama belek2 mmg betol laa... buku lali mama dh tak nampak... dh rata... a'ah laa kaki mama bengkak sket.... mungkin sbb byk sgt berjln kot... almaklum la parking lot jauh sgt.... tak lama lg, mama rase mcm nak menggunakan perkhidmatan pak supir menghantar & mengambil mama pg keje laaa... bila lg nak buli suami kan... huhuhu....... skrg tugas mandikan hana, mama dh serahkan 100% pada papa hana... bukan apa... mama dh tak boleh nak mencangkung lama2, rase mengah sgt... si anak dara tu kalau mandi semua benda nak dia gosok.... hehehe...

p/s : blog ni, asyik cite psl mengandung jek.. apa laa kan.. ni kan blog hana, patotnye cite psl hana la kan... hehe... takpe2... hana ok2 jek skrg... tp nanti bila adik hana dh keluar... hana kena share blog dgn adik tau..... jgn gaduh2 yekk anak2... hehe....

Anemia

Thursday, June 17, 2010

Ms pregnant hana dulu, mama pn mengalami mslh HB & BP rendah.. Dlm buku merah hana dulu, kalau colum HB jek mesti nurse tulis pakai pen merah.. HB mesti bwh 10.. Mama akui ms pregnantkan hana mama mmg lemah berbanding second pregnancy ni.. Kali ni nampak lebih cergas, tak lerr lembik jek... Tp mama tetap mengalami mslh yg sama HB & BP rendah... nak kate tak mkn ubat, mama mkn ubat walaupon kadang2 terlupa...hehehe... biase ler tu.. Segala mknan yg boleh menambah darah mama dah cuba..

Pregnant kali ni sgt2 suke mkn buah-buahan.. Dlm freezer mesti stok buah.. Org kate kena byk mkn jambu batu n buah oren utk tambah darah... Benda tu la yg mama mkn setiap hr, siap bwk bekal lg pg ofis.. Sbb kalau lepas lunch, mkn lauk ikan ke, ayam ke.. mcm loya sket..so mkn buah boleh ilangkan loya kat tekak ni... sbb nak mkn asam2 jeruk kan tak bape bagos... tp mama mmg tak suke pn mkn benda alah tu skrg... Tp kalau tak pregnant suke jugak... hehe...

Skrg mama tgh mencuba mkn buah naga merah, ramai yg ckp boleh menaikkan HB.. Wahhh apa lg, borong buah naga la pulak... Abis gg + braces kaler merah2 purple, hana ckp gg mama mcm gg hantu... wakakakaka.... Semlm pg pasar mlm beli semua mknan yg boleh menambah darah tu... sampai papa perli... "jage kesihatan nampak!! ".... Mama bkn apa, mls nak pg regular check up 2 minggu sekali, pastu kena bebel dgn nurse... pastu kena amik sampel darah utk test apa tah... adoiiii.. menci!! menci!!

Tp papa ada ckp jugak, tah2 mesin check HB tu, diaorg tak calibrate.. Tu yg bacaan HB mama rendah jek tiap kali diaorg check... memandai jek papa ek... hehe.... ( tp tu kira ayat penyejuk ati laa... )

6 months

Thursday, June 10, 2010

Wah wah wah wah.. rajinnye aku mengupdate blog walaupon sebulan sekali.. hehe.. bkn apa gedikss nak cite perkembangan bdn.. muahahaha... dulu aku risau bdn tak naik2... ni bdn telah naik dgn jayenyeee aku risau jugakkk...geli betol ek??? muahaha.. adoiii br 6 bln dh naik 8 kg tu... dulu ms hana naik 10 kg SAHAJA.. tu pn makan tahun jugak, br aku boleh kurus balik... kali ni entah laaa.. takpe laaa kan... dulu mabuk sampai 7 bln... kali ni syukor sgt2 mabuk kejap jek... tu yg berselera agaknyeee.. takpe laa janji anak sihat.. aku pn sihat...

Pregnant kali alhamdulilah... lebih mudah... mmg ada sakit pinggang tp tak la seteruk ms hana dulu... ke dulu aku manja sgt??... skrg ni aku nak manja2 sape nak lyn aku... ngeh ngeh ngeh... bkn apa kan dh ada si hana tu... kalau aku ngade, dia lg ngade.. pening la pak lokman tu nak lyn kami... hehehe..dh laa skrg ni, manja si hana tu makin menjadik2... pastu kerap demam... ragam org nak dpt adik agaknyee.. mama ada suroh aku mandikan hana dlm kain batik yg aku pakai ( petua org tua2 la ).. hehe.. tp aku belum buat lg... bkn tak caye, asyik lupa jek nak buat.. hehe.. kadang2 petua lama2 ni boleh la jugak digunakan pakai.. apapn kite ikhtiarkan....

Fizikal aku pulak... jerawat pasir yg pd awal2 pregnant byk, skrg dah takde... dah gebu muke mak ngahhh... hehehe... ( perasan!! ), pastu ms pregnantkan hana dulu aku rajin sgt sapu coco butter cream, alhamdulilah... sebaris pn takde stretch marks.. tp kali ni mls sgt.. belum ada stretch marks lg tp dah start gatal2... sedap jek aku garu... dulu ms hana takde mslh gusi @ gg berdarah... kali ni pn alhamdulilah takde jugak... walaupon pakai braces... tp aku dh lama sgt tak pg check up bkn apa mls laaa.. kang doc rodok2 mulut aku... aku muntah hijau... pasal braces ni, kite pending dulu sampai lepas bersalin... hehehe... kaki pn takde bengkak, tp tumit kaki kering sgt mcm nak pecah.. mungkin sbb tekanan pada tapak kaki makin berat kot... sapu jugak lotion tp kering jugak... biar la kan..... nak buat mcmane.. org pregnant mmg gitu....... ketiak + leher bertukar menjadik gelap sket, mslh ni aku takde kena... tp org ckp kalau kena pn, lepas bersalin nanti hilang... tak yah risau laaa.... wahhh penat la bercerita.. nanti lain kali sambung lg k.... daaaa....

Blog Widget by LinkWithin