Followers

Anemia

Thursday, June 17, 2010

Ms pregnant hana dulu, mama pn mengalami mslh HB & BP rendah.. Dlm buku merah hana dulu, kalau colum HB jek mesti nurse tulis pakai pen merah.. HB mesti bwh 10.. Mama akui ms pregnantkan hana mama mmg lemah berbanding second pregnancy ni.. Kali ni nampak lebih cergas, tak lerr lembik jek... Tp mama tetap mengalami mslh yg sama HB & BP rendah... nak kate tak mkn ubat, mama mkn ubat walaupon kadang2 terlupa...hehehe... biase ler tu.. Segala mknan yg boleh menambah darah mama dah cuba..

Pregnant kali ni sgt2 suke mkn buah-buahan.. Dlm freezer mesti stok buah.. Org kate kena byk mkn jambu batu n buah oren utk tambah darah... Benda tu la yg mama mkn setiap hr, siap bwk bekal lg pg ofis.. Sbb kalau lepas lunch, mkn lauk ikan ke, ayam ke.. mcm loya sket..so mkn buah boleh ilangkan loya kat tekak ni... sbb nak mkn asam2 jeruk kan tak bape bagos... tp mama mmg tak suke pn mkn benda alah tu skrg... Tp kalau tak pregnant suke jugak... hehe...

Skrg mama tgh mencuba mkn buah naga merah, ramai yg ckp boleh menaikkan HB.. Wahhh apa lg, borong buah naga la pulak... Abis gg + braces kaler merah2 purple, hana ckp gg mama mcm gg hantu... wakakakaka.... Semlm pg pasar mlm beli semua mknan yg boleh menambah darah tu... sampai papa perli... "jage kesihatan nampak!! ".... Mama bkn apa, mls nak pg regular check up 2 minggu sekali, pastu kena bebel dgn nurse... pastu kena amik sampel darah utk test apa tah... adoiiii.. menci!! menci!!

Tp papa ada ckp jugak, tah2 mesin check HB tu, diaorg tak calibrate.. Tu yg bacaan HB mama rendah jek tiap kali diaorg check... memandai jek papa ek... hehe.... ( tp tu kira ayat penyejuk ati laa... )

0 ulasan:

Blog Widget by LinkWithin