Followers

air oh air..

Saturday, November 27, 2010

aku susah ati..

sejak akhir2 ni, amani makin kerap menangis mlm..
susah nak tdokan dia..
tak lama lg aku dah nak naik keje..
kalau tiap mlm dia meragam..
msk la aku laki bini..


yg kelakarnya ialah kak hana..
msk jek rumah org tu.. dia dh tanya..

hana : kenapa kite pg cni papa?

papa : nak mintak air utk adik amani...

hana : ooooooooooo.. ( dia bkn paham pon ) nenek mana papa?? anak dia mana??

papa : kat dapur agaknya..

hana : papa, hana haus la..

papa : nanti kite beli ey.. kejap tau..

hana : nape dia tak bg kite minum air??

papa : tuuuu air.. sambil tunjuk air mineral yg kami bwk tu ( nak cover malu ni )

mama : ahh tu air ada ( aku pn tunjuk botol mineral yg sama ) .. sabar laa.. jap lg kite balik.. ( aku pn cover malu gak)

hana : apa laa kan.. tak bg org minum air.. hana haus ( dia merungut!! )

msk jek dlm kete aku laki bini dh berdekah... oiii ingat pg raya ke?? nak mintak air... hahaha...


kesimpulannya : bdk2 mmg gitu.. padahal kami baru balik dr mcd.. perut pn kembung penuh air.. pg umah org, sibuk nak minum air.. saboo jek laa.. anak oh anak.. buat malu jek.. haha..

hana ambik gambar sendiri..

Friday, November 26, 2010

aku tgk folder photos kat hp aku...
mak aii anak dara aku dh pandai ambik gambar sendiri.. hihi.....
tersengih aku dibuatnya... dlm hati berkata2.... "dh besar dh anak mama..."
jom layan gambar yg hana ambik sendiri..
pandai pulak dia gayakan...

.
opppss senget pulak....

.

senyum dah ok tp blurrr pulak!!


ahhh yg ni ok sket tapiiiiii besooooonyeee LUBANG HIDUNG hana!! wakakakakaka.......

laki mak!!!!

Thursday, November 25, 2010

papa sms mama semlm.......

papa : ma, jadik ke nak benda tu??

mama : eh tanya pulak... nak bagi hadiah.. tak yah tanya2.. muahahaha..

papa : tak laa.. kot2 dah berubah pikiran...

mama : tak nak bg sudah!!

papa : wakakakaka... ngajuk pulak makcik ni!!

mama : benci!! benci!!


sungguh laki mak tak romantikkan????...mak benci tau!!!... nak tau dia letak benda alah tu kat mana mlm td... tepi bakul baju..... wakakaka..... suprise la konon!!!


BUT i lap u laling............

kan dah kena!!

Wednesday, November 24, 2010

biase mama jek jadik hijaukan..
kalau mama jadik papa, dh lama mama tak sabar..
mana taknye, hana punyer mengade mengalahkan amani..
tak boleh tgk papa dia bersenang lenang sket..
start la dia mengade..
dah la bila mlm amani ni susah nak ditdokan..
hana pn sibuk guling2 nak suro manjakan dia..
kot ye pn nak manja tunggu la papa tdokan adik tdo dulu..
akhirnyaaaaaaaa...




papa bertukar menjadik HIJAU...

padan muke hana!! sape suro nakal2!!

bkn senang nak tgk papa marah hana...




SBB HANAKAN ANAK PAPA!!

amani jalan2

Thursday, November 18, 2010


Semlm first time bwk amani jalan jauh.. mmg suspend..

almaklum la amani ni kadang2 dia meragam.. huhu..
mak aku kan pg haji, so adik beradik pn x berkumpul sesama lgpn cuti cuma 1 hari jek..
bila aku dengar sepupu sepapat berkumpul kat melaka aku pn mengediks la nak jumpa diorg..
tp dlm hati ni risau jek.. almaklum la dh 3 thn lebih xde baby.. agak kekok....
dah biase bersenang lenang.. hanakan dh besar... semua pandai buat sendiri..
betol la org tua ckp kalau nak beranak, biar beranak sekali terus 2, 3 org.. penat pn sekali jek..
mcm aku ni dah senang.. penat balik.. padan muke aku!! wakakaka..
Alhamdulilah semlm amani baik jek.. cuma meragam sket mase nak tdo sbb xde buai..

hana & tranning potty

Monday, November 15, 2010

Hana dah lama tak pakai pampers.. lgpon hana kan dh pg skul..
Mlm aku pakaikan dia pampers sbb mak n apaknya yg mls nak kejut dia bgn kencing.. haha..
Tp satu mslh hana ialah dia takut nak berak kat toilet...
Dia akan melalak2 nak mintak berak kat pampers..
Aku pn x kisah laa.. janji hana bahagia n dpt berak dgn aman damai.. haha..
Lgpon mls nak pakse2 dia...
Tp terpk gak sampai bila nak biar mcm tu kan..
Hari tu aku ada nampak potty trainning kat baby shop..Terpk gak nak beli..
Tp belum sempat beli akak aku dh belikan...
Ni dia dlm proses belajar berak kat potty training.. hihi....
Comel sgt...

merdeka!!

Sunday, November 14, 2010

Alhamdulillah.. tamat sudah tempoh berpantang...
Lepas ni aku nak potong rambut yg dah keras mcm penyapu..
Rimas la rambut panjang, rase serabut sgt...
Pastu nak pg facial, hidung byk blackhead..
Nasib baik muke aku ni jenis tak yah pakai produk memahal..
Kira muke save budjet la.. wakakaka..
Pastu nak mkn sepuas-puasnya.. Yeaaahhhh...
Tahun2 depan la baru diet ek.. wakakaka..

dan ini lah HASILnya...


-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-




Amani Debab!!!

kak baby buat hal lg..

Thursday, November 11, 2010


Pg td si kak baby buat hal lg...ada ke pkl 4 pg dia melalak nak balik umah..

mlm td dia yg poyo nak ikot mak tok dia pg cabut gg.. on d way balik tu kan lalu depan taman aku, mak tok nak hantar dia balik umah, dia ckp tak nak..dlm pkl 12 mlm papa dia dtg nak jemput tp dia dh tertdo..biasenya dia mmg suke jek tdo umah mak tok dia.. sbb kat sana xde yg marah.. dia boleh jadik RAJA sbb semua manjakan dia..

Dlm pkl 4 pg hp luqman berbunyi, mama call ckp hana nanges nak balik... aku tgh mamai2, cuma perasan luqman cuit aku, dia ckp nak ambik hana... sampai umah hana terus bukak tv tgk karton bkn dia tdo pn.. aku dah terjage sbb amani nak nenen... sambil tu aku berbual la dgn dia...

mama : nape hana nanges nak balik?? selalu suke jek tdo umah atok...

hana : alaaa... nape papa x jemput hana... hana nak balik...

mama : papa dtg td tp hana dh tdo... tp nape hana nanges???

hana : hana takut sbb mak tok xde gg... dia ckp mcm nenek tua... ( sambil tunjuk gg dia kat aku, kat cni 1,2, 3, 4 semua dh takde... )

mama : apa lg berdekah la aku ketawa.. kurang asam punyer bdk...

kakak baby

Wednesday, November 10, 2010

kak baby yg sgt2 comel n gebu...

Agak tak aci laa asyik cite pasal amani jek..mentang2 ada bby baru.. baby tua dilupakan.. haha..
si bby tua ni makin menjadik2 nak jadik kecik semula... aku nak suro amani cepat2 besar.. kakak dia pulak sibuk tanya "mama bila hana nak jadik baby??"waaaaaaa.... paling tak sanggup, "mama hana nak masuk balik dlm perut mama??"eh eh eh.. suke2 dia jek.. sape yg nak beranak kan dia lg... hahaha....kalau nak sgt masuk perut balik, pg sana masuk dlm perut papa tu...

Hari tu kan aku sibuk sembelit... dia n papa dia x abis2 kutuk aku.. hampehh.. sampaikan nampak kucing nak berak pn.. hana boleh ckp.. ciann kucing tu sembelit mcm mama... apa lg, laki aku punyer berdekah sampai nak pecah perut.. kurang asam betol koorg anak beranak mengutuk aku.. hahaha... mmg tak agak2...

Hana betol2 menguji mental n fizikal aku... dia senjaga membuli mak dia ni gemuk ni.. ditambah pulak dgn perasaan jeles dia kat amani... maka dia start la mengade2.. aku kalau boleh mmg tak nak marah dia selalu... tp mana boleh tahan, kalau aku suro ambik pampers amani, dia bg aku wet tisu.. aku ckp lg... pampers la hana... nak tau apa dia bg??? dia ambik minyak yu yi.. hangin tak??? hangin kan... aku apa lg... terus la bertukar hijau... baik2 tak nak marah... dah aku menjerit.. tu kira bersyukor, aku x cubit.. wakakaka... dia tu bagos gak.. nak jugak menolong tp aku kena byk2 bersabar laa... brg adik semua brg dia... hari tu ms aku sibuk mandikan amani kat sinki.. si hana senyap jek...sekali aku msk, bagaikan nak pitam bila tgk dia dh pakai bj amani.. muat pulak tu... abiss kembang baju amani.. pehhhhh.... pastu dgn muke penuh bangga dia ckp kat aku... comel tak hana??... wahh wahh wahh.. nak marah tp kesian...


amani kena urut

Tuesday, November 9, 2010

Sejak akhir2 ni, amani asyik meragam.. luqman sibuk la ckp, kena bwk pg berubat..aku mana la tau nak berubat kat mana sbb pt raja ni bkn kg aku... wahh ko dh tahun2 dok cni, lg tak ngaku pt raja kg ko yek cik ajah.. kihkihkih...

Luqman pn tanya dgn mama dia.. mama suro bwk pg umah cikgu seman dkt Pt Kuari.. aku penah dengar gak nama cikgu ni sbb kwn2 ofis aku penah sebut..kira famous la org tua ni ek.. kihkihkihkih.. kata org kalau bdk @ baby mmg serasi dgn cikgu ni tp agak ngeri sbb dia akan urut baby tu + buatkan air utk minum.. lg bertambah ngeri sbb org kata cikgu ni sgt garang.. wahhh...

bila sampai giliran amani, aku pn bg la amani kat cikgu tu.. belum apa2 lg aku dh kena marah.. dia tanya..mana seluar bdk ni??? laaa.. aku pakaikan amani romper jek td.. agak cuak jugak.. luqman cepat2 pg ambik seluar amani dr dlm kete.. aku bukakkan romper amani, pastu pakaikan amani seluar.. ms aku bukak tu, cikgu tu sound lagi, apasal ko tak pakaikan bdk ni barut??... laaa kena lg... padan muke aku... bkn aku tak nak pakaikan amani barut.. dh luqman ckp nak kena urut, aku pakaikan amani romper jek nanti senang nak bukak..

wahhh br kena pegang n tiup2 sket, amani dh melalak bagai nak rak.. merah padam muke amani, meleleh2 air mata dia.. mmg kesian... amani pegang jek tgn mama dia.. ala la la la.. skt yek syg... luqman duduk jauh jek, belakang aku.. dia kalau bab anak ni mmg agak ngeri sket.. alaa alaa tak sanggup gitu nak tgk.... nasib baik mak amani ni berhati waja.. padahal dlm ati berkata2.. abis anak aku, cikgu ni tenyeh2.. asalkan amani baik xpe la kan.. cikgu tu start la membebel.. apasal br skrg ko bwk bdk ni ke sini... bdn dia semua sakit2ni .. urat dia semua tegang.. aku ckp laa, dia ni ms keluar hari tu kena vakum... ah patot bdn dia skt.. apasal ko biarkan.. laaaa.. bkn segaja nak biarkan sbb sebelum ni dia xde la meragam sgt.. sejak akhir2 ni jek dia x nak tdo mlm..

aku capai hp luqman, konon2nya nk ambik gambar amani tgh kena urut.. luqman cpt2 cuit aku, ahhh kalau brani ambik laa.. elakkan mama sound lg dah laaa.. uwaaa.. ampun.. takut aku... lepas kena urut, amani terus tertdo... cikgu tu ckp amani xde pape cuma bdn n bahu dia skt.. apapn moga anak mama cepat baik yek syg... nanti kite boleh pg jln2... hihihi.. padahal mama tu yg nak jln2 bkn amani...
no camera pls...
ni la muke bdk yg baru kena urut... cian amani...
ok cukup2... amani nak berehat laaa..
kejap jek anak mama dh besarkan.....

amani oh amani

Monday, November 8, 2010

jom menulis blog setelah berhempas pulas laki bini menidurkan amani..

amani ni lain sket dr akaknya hana..
amani lebih byk songel.. n ragam.. hahaha..
jadik mama n papa kena byk2 bersabar melayan kerenah amani..
satu tabiat amani ialah susah nak tdo mlm..
amani akan start meragam bila pkl 10 mlm ke atas...
ke anak yg lahir tghmlm mmg cenggini..
tp yg bagosnya amani x la nanges terpekik2 mcm org kena sawan tu..
cuma amani tak nak tdo.. mata dia terbukak besar n jadik serba x kena..
di buai tak nak.. di letak bawah dia marah.. di dukong pn tak tdo jugak..
bergayut dia suka tp bila penat bergayut.. nanges lg.. huhu..
tp ni la gaya org ada anak kecikkan...
amani saje dera mama n papa kan.. huk huk huk...

tp aku sgt2 bahagia menjadik ibu kepada 2 org puteri yg sgt2 comel.......

kadang2 terpk gak.. mcmane la org boleh beranak tiap thn ek..
aku yg ada anak seorg kecik, seorg besar pn mcm ni penat.. pengsan!!

apapn aku enjoy menikmati setiap saat melihat anak2ku membesar di depan mata..

amani ~ 1 months

Friday, November 5, 2010


alhamdulilah amani dh sebulan.....kejap jek kan...

dah lain dah muka amani...
cepat besar tau amani... jgn asyik meragam tau... bg mama berehat sket...
wahhh lemak, anak dh dua, nak berehat pulak... kihkihkih........

kisah BF amani

Wednesday, November 3, 2010

Aku akui aku bkn jenis org yg byk susu mcm org lain..

Hari ke 5 lepas bersalin baru rase susu keluar dgn byk, breast rase berat..
Pastu aku pn tak merase laa, susu yg melimpah ruah sampai basah2 baju..
Tp aku akan cuba sedaya upaya yg aku termampu utk BF amani..
Walaupon ms awal2 tu, aku agak putus asa sbb nipple aku luka kira & kanan..
Kecoh aku sms kwn2 tanya mcmane nak baik cepat.. Nasib baik sebelum bersalin, kwn aku "linda" ada belikan nipple cream "buds".. kurang sket sktnya..... dlm seminggu br ok sepenuhnya... tp sementara tunggu baik tu mmg hazab la... huhu...
Kalau x, aku bf amani sambil meleleh2 air mata.. Ingat lg, bila amani nanges nak susu, aku dh takut, sakit dia tuhan jek yg tahu.. tp kena bg gak kalau tak amani haus laaa...

Kat bwh ni antara benda yg aku cuba mkn utk bykkan susu.. org mcm aku kena usaha lebih.. walaupon kadang2 bila aku pump cuma dpt 2-3 oz jek.. tp aku ttp bersyukor.. itulah rezki amani..


aku kena mkn extra kalsium sbb akukan pakai braces tkt kurang kalsium kang gugur aku.. wahh boleh gitu..


yg dlm bekas tu susu anmum breasfed yekk.. lg satu tu ho ho ho horliks... i kan x boleh minum milo bebyk, kang sembelit lg... huhu.. so bertukar kepada horliks..


yg rupa x bape nak cantek ni ialah longan kering.. yg dlm bekas tu, aku dh rebus.. air dia minum.. wahh sgt sedap.. nak lg sedap tambahkan gula melaka ms rebus tu yek... kalau jakun sgt.. senang cite org panggil benda alah ni air mata kucing.. hihi.. kat supermarket pn ada, kedai ubat cni pn ada..


wahh siap ada harga tu.. murah jek wokey... benda alah ni adalah halba.. kadang2 org letak dlm ns lemak kan.. ns dagang pn ada.. satu pack ni rebus, n minum air dia.. disamping boleh bykkan susu, boleh tambah darah..

pesanan utk diri sendiri : ko ni semua nak.. nak bf anak... nak susu byk....nak kurus .. nak cantek... nak tdo nyenyak.. sungguh lemak berkrim yek!!!! hahahaha......

Blog Widget by LinkWithin